Skip to main navigation
Home

Main menu

  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Kruimelpad

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Rassenproef Yacon: Gaan Opbrengst en Smaak Hand In Hand?

Rassenproef yacon: gaan opbrengst en smaak hand in hand?

15/02/2018
Tijl Ryckeboer en Jana Van Steenkiste (PCG)

akkerbouw

groenten

Onbekend is onbemind. Maar betekent onbekend ook “niet lekker”? Volgens experts worden je smaakpapillen pas na tien à vijftien keer proeven gewend aan nieuwe smaken. Yacon daarentegen zullen de meeste mensen maar één keer hoeven te proeven om lekker te vinden. Het is fris, knapperig en toegankelijk qua smaak. Yacon kreeg dan ook de laatste tijd -terecht - media-aandacht. Zelfs het VRT-nieuws berichtte over deze nieuwe groente. Helemaal nieuw is de groente niet meer, PCG doet al sinds 2011 onderzoek naar dit knolgewas, maar ze is nog vrij onbekend bij de consument. 

In 2017 legden we in navolging van de voorbije jaren opnieuw een rassenproef aan. Het uitgangsmateriaal werd in 2014 ter beschikking gesteld door Frank Van Keirsbilck die over de jaren heen verschillende variëteiten heeft verzameld. De opgegeven namen verwijzen daardoor meestal naar de plaats van afkomst of zijn een omschrijving van de variëteit en zijn dus meestal niet de officiële namen van deze variëteiten. 

Onderzoeksvragen in deze proef waren: konden goed producerende rassen uit vorige seizoenen opnieuw bevestigen? En zijn de de productiefste variëteiten eigenlijk ook de lekkerste? 

De beste eetknolopbrengsten behalen we dit jaar in deze proef met “Dimi”, gevolgd door de meest courante, gele soort, “Morado”, “Blanco” en de Witte soort. De minst producerende rassen dit jaar zijn Uit Rusland, “Peru I” en Uit Nieuw-Zeeland II “Richard”.

In een ideale wereld zijn de betere rassen op het veld ook de rassen die we het meest appreciëren op ons bord. Helaas bestaat de ideale wereld enkel op dinsdag- en donderdagavond op Canvas want uit het consumentenonderzoek blijken de knollen van de rassen Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I de beste te zijn, zowel op gebied van smaak als op gebied van uiterlijk.  

Lees het volledige verslag hier. 

Meer info?
Tijl Ryckeboer
Tel: +32 (0)9 381 86 86 
E-mail: tijl@pcgroenteteelt.be

 
Bestanden
Bijlage Grootte
rassen yacon 2017.pdf 1.35 MB

Zoek per categorie

herkauwers
pluimvee
varkens
pitfruit
kleinfruit
akkerbouw
beschutte teelt
kruiden
sierteelt
groenten
bodemvruchtbaarheid
biodiversiteit
energie
onderzoek & beleid
projectoproepen

Agenda

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Opleiding lange staarten in de varkenshouderij
15/05/2025
Proefveldbezoek gele erwten
15/05/2025
Demo Johnson Su
20/05/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
› meer activiteiten

website door startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • Nieuws
  • Over CCBT
  • Praktijkcentra
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
  • Inloggen