Migrerende aardvlooien schieten met scherp op jonge koolgewassen
Jonge koolgewassen en vooral bladkolen zonder dikke waslaag zoals rucola, paksoi en Chinese kool worden nu sterk belaagd door aardvlooien. De kleine volwassen kevers eten gaatjes in de kiemblaadjes en jongste blaadjes en schrapen de bovenste laag cellen (epidermis) af van ouder blad of stengels. Het typisch schadebeeld zijn talrijke kleine "schietgaatjes" over het hele bladoppervlak of putjes in bladeren met een dikkere waslaag, vooral aan de bladranden.
Bio Boeren Blog - mei 2025 - Karel Dewaele
Deze maand is Karel Dewaele terug aan de beurt voor de Bio Boeren Blog.
Zijn losse ideeën van deze winter komen eindelijk samen in deze blog, na maanden onaangeroerd te blijven door het drukke voorjaar.
Welke organische korrelmeststof vervangt OPF ?
In vroege voorjaarsspinazie en in industriebloemkool testen we verschillende organische stikstofhoudende korrelmeststoffen op het bio proefbedrijf van Inagro. De standaardmeststof OPF heeft duidelijk de beste stikstofwerking in beide teelten. Enkele alternatieven benaderen OPF, maar voor de twee teelten komen niet dezelfde producten als beste kandidaat naar voor.
45 jaar lopend experiment bewijst rol van biologische landbouw voor duurzame voedselproductie
Al 45 jaar voert FiBL de DOK langetermijnproef uit om biologische en conventionele landbouwsystemen te vergelijken. De resultaten laten zien dat biologische landbouw de vruchtbaarheid van de bodem en de biodiversiteit ten goede komt met over het algemeen goede opbrengsten, die voor sommige gewassen het niveau van de conventionele landbouw behalen.
Het tij keren in de fruitteelt met regeneratief bodembeheer
Op pcfruit wordt onderzoek gedaan naar regeneratieve fruitteelt. We krijgen de kans om twee artikels over dit onderwerp uit het vakblad Fruit met jullie te delen. Hierin leggen onderzoekers Ann Gomand en Nicole Gallace het belang van bodemkwaliteit en -leven uit en bespreken een aantal algemene principes rond regeneratief bodembeheer. Daarna gaan ze dieper in op hoe je aan regeneratief bodembeheer kan doen in boom- en wijngaarden.
Composttheeën en voorteelten om bodemgerelateerde ziekten bij frambozen te beheersen
Biologische telers zijn vragende partij om zo snel mogelijk oplossingen te vinden voor de beheersing van bodemgerelateerde ziekten zoals Phytophthora spp.. Een mogelijke oplossing is inzetten op composttheeën of voorteelten waardoor er een gezonder/gevarieerder bodemmicrobioom gecreëerd wordt dat in competitie kan treden met de aanwezige bodempathogenen en zo ziektesymptomen kan helpen onderdrukken.
Vijfde seizoen Bio@Inagro: een virtuele inkijk in biologische landbouw
Net zoals de voorbije jaren, laat Inagro jou met Bio@Inagro maandelijks meekijken naar het verloop van de werkzaamheden en de stand van de gewassen op het proefbedrijf biologische landbouw.
Waarschuwingsberichten biologische aardappelteelt in 2025
Het aardappelseizoen 2025 kent een droomstart. Alle aardappels zijn vroeg en onder goede omstandigheden geplant. Onder de huidige omstandigheden heeft aardappelplaag geen kans. Toch is het nodig om waakzaam te blijven voor aardappelplaag. Schrijf je daarom in voor de waarschuwingsberichten biologische aardappelteelt.
Zorgen deegrijp getoaste veldbonen voor een hogere voederwaarde?
Het oogsten en vervolgens toasten van veldbonen in een vroeger stadium leidt tot een betere voederwaarde. Dat is althans wat we via een Deense loonwerker vernamen, die een mobiele toastingservice aanbiedt en het net even anders aanpakt.
Dorsen in deegrijp stadium
Akkervarkens voor meer circulariteit
Varkens die wroeten op groentepercelen om gewasresten op te ruimen dragen bij aan de circulariteit op het bedrijf. Echter, het risico op besmettingen bij de mens met varkensspoelworm zorgt voor algemene terughoudendheid om deze techniek meer in te zetten. Binnen het CCBT-project “akkervarkens” onderzoeken Inagro en Bioforum hoe dit risico beperkt kan worden.