Pcfruit en Delphy organiseren deze winter een cursus biofruitteelt.

Op 5 december nodigt het Living Lab AE & BIO i.s.m. Wervel, Peter Vanhoof en de VUB enkele gerenommeerde, internationale toponderzoekers uit voor een studiedag over de methodes waarmee bodems optimaal hersteld kunnen worden en koolstof in bodems kan opgeslagen worden.

In februari werd een eerste editie georganiseerd van de opleiding rond het afstellen van de pikdorser voor het succesvol oogsten van biologische zuivere en gemengde teelten van granen en vlinderbloemigen. Door de grote belangstelling wordt nu, op dinsdag 6 december 2022, een tweede editie georganiseerd door BioWallonie in kader van het Interreg project SymBIOse. 

Zoek jij ook al lang naar een handig systeem om je druppeldarmen (‘T-tapes’) netjes op te rollen; en vervolgens terug te kunnen afrollen in de volgende teelt? Zoek niet langer: kom op 5 en 6 december je eigen ‘Druppelkar’ bouwen en geniet volgend seizoen van dit praktische hulpmiddel!

Sinds 2020 worden er kikkererwten geteeld op Belgische bodem. Inagro en partners lichten je dan ook graag in over het teeltonderzoek en de ontwikkeling van een lokale kikkererwtenketen.

Vaak is er te weinig of te veel water voorhanden. Wil je de waterbeschikbaarheid op je bedrijf verbeteren? In de 2-delige workshop ‘Waterwijs’ ontwerp je een waterplan, onder begeleiding van een adviseur. Heb je al een waterplan, maar wil je deze optimaliseren? Dan ben je ook welkom!

Op 8 december gaat het slotevenement van het project SymBIOse door.

Plantenveredeling met als inzet biodiversiteit, veerkracht, ziektetolerantie en vitaliteit. Kan dat?
Op vrijdag 9 december brengt Vitale Rassen 2 experts aan het woord met 40 jaar expertise.

Op donderdag 15 december organiseren BioForum en het CSA Netwerk-in samenwerking met bio korte keten-boeren Bart Van Parijs (Purfruit), Yo De Beule (Achillea), Alex Floré (Rawijs) en Bert Vandergeynst (Aardevol) het eerste Bio Korte Keten Congres.

Bezoek op 21 december aan een bedrijf in Yvoir waar de zeugen permanent in de weide verblijven. Ook zal in gesprek gegaan worden met de Waalse collega's over onder andere de Waalse markt en castratie. Tijdens het bedrijfsbezoek en het uitwisselingsmoment zullen ook Waalse landbouwers aanwezig zijn, en er zal simultane vertaling zijn voor een dynamische discussie.