biodiversiteit
Het nut en gebruik van bloemenranden
In overdekte sierteelten wordt al vele jaren gebruik gemaakt van nuttigen om belangrijke plagen zoals spintmijten, bladluizen en trips onder controle te houden. In buitenteelten is het minder evident om nuttigen toe te passen door het sterker wisselend klimaat, alsook de mogelijkheid die de nuttigen hebben om weg te vliegen naar andere planten. Daarom is het aangeraden om ervoor te zorgen dat de nuttigen die uitgezet worden, alsook deze die van nature voorkomen, zo goed mogelijk in de teelt blijven of naar de teelt komen om daar de plagen onder controle te houden. Een bloemenrand kan hierin een belangrijke rol spelen.
Tropisch onderzoek toont belang van biologische teeltwijze aan
In recent gepubliceerd onderzoek door de Zwitserse onderzoeksinstelling Fibl wordt aangetoond dat biologisch beheer een positieve invloed heeft op de chemische en biologische bodemkwaliteit. Dit wordt zowel aangetoond in een monocultuur als in een agroforestry systeem.
Klimaatneutrale bedrijven dankzij koolstofopslag in boslandbouw
Op 1 januari 2022 is het Oost-Vlaamse PDPO project ‘Klimaatneutrale bedrijven dankzij koolstofopslag in boslandbouw’ van start gegaan. Dit project zal lopen tot 30 juni 2024 en wordt uitgevoerd door BOS+, Bioforum, ILVO en de Oost-Vlaamse Regionale Landschappen. Het kadert binnen het programma voor plattelandsontwikkeling (www.vlaanderen.be/pdpo).