Skip to main navigation
Home

Main menu

  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Kruimelpad

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuw Europees Project Rond Productie van Biologische Schuimwijn

Nieuw Europees project rond productie van biologische schuimwijn

17/07/2020
Vicky Everaerts (pcfruit)

kleinfruit

Pcfruit start met een nieuw project voor de productie van biologische schuimwijn, gebaseerd op schimmel-resistente druivenrassen. België, een relatief nieuwe wijnregio, werkt hierin samen met twee gevestigde Europese wijnregio's, Italië en Duitsland.

De benaming ‘SPiwi’ komt van twee woorden ‘Schuimwijn (of ‘SParkling’)’ en ‘Piwi’. Piwi is een afkorting voor de Duitse benaming voor schimmel-resistente variëteiten (‘Pilzwiderstandsfähige). Het telen van deze variëteiten heeft het potentieel om het aantal fungiciden toepassingen in de wijnbouw te reduceren en biologisch te telen. Er is echter nog maar weinig gekend over de vinificatie van deze rassen, en meer specifiek voor de productie van een kwaliteitsvolle schuimwijn. Ook de acceptatie van ‘piwi’ schuimwijn door de consument is belangrijk en wordt onderzocht. 

Dit project heeft als doel om kennis te vergaren over deze resistente variëteiten voor de productie van duurzame, biologische schuimwijn. De geschiktheid van verschillende resistente variëteiten voor de biologische teelt wordt geëvalueerd en er wordt een aangepast biologisch bestrijding schema met minimale aantal toepassingen gebruikt. Hier wordt ook gekeken naar het gebruik van alternatieven voor zwavel en koper, gewasbeschermingsmiddelen toegelaten in de biologische teelt, zoals plantversterkende middelen en biologische controle organismen. Een vinificatie, aangepast aan de geselecteerde variëteiten en zonder chemische additieven, wordt ontwikkeld. Om dit te ondersteunen en consumentenvoorkeuren te waarderen, wordt er een uitgebreide consumentenenquête uitgevoerd.

Verder wordt er ook gezocht hoe afvalstromen van de vinificatie in België gerecycleerd kunnen worden. Bioactieve componenten worden geïdentificeerd en gekwantificeerd om hun bruikbaarheid in de farmaceutische, cosmetische en voedselindustrie te evalueren. 

Het project is een samenwerking tussen België, een relatief nieuwe wijnregio, en twee andere, gevestigde Europese wijnregio’s, Italië en Duitsland. Dezelfde resistente variëteiten worden door de verschillende partners onderzocht, wat ons meer zal leren over de typering van deze variëteiten onder verschillende klimaatomstandigheden. Dit kan ons ook voorbereiden op mogelijkse klimaatsveranderingen in de toekomst.

Project: SPiwi
Project titel: Sustainable production of innovative sparkling wine
Project van: ‘SUSFOOD2 & CORE Organic’ https://susfood-db-era.net/main/node/29334
Topic 2 : diversity in food from field to plate
 
Meer info?
Vicky Everaerts
vicky.everaerts@pcfruit.be
Tel 011 69 71 11

Zoek per categorie

herkauwers
pluimvee
varkens
pitfruit
kleinfruit
akkerbouw
beschutte teelt
kruiden
sierteelt
groenten
bodemvruchtbaarheid
biodiversiteit
energie
onderzoek & beleid
projectoproepen

Agenda

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Bezoeken aan de CRA-W graanrassenproeven
06/06/2025
Bezoek aan het CRA-W proefplatform voor biologische fruitbomen
11/06/2025
Studiedag Plaagherkenning en proefprogramma sierteelt en groenvoorziening
11/06/2025
Bezoek aan de proeven met biologische granen bij CRA-W
12/06/2025
Bezoek aan CRA-W bio tuinbouwplatform, demo machines en bodemdiagnose
12/06/2025
› meer activiteiten

website door startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • Nieuws
  • Over CCBT
  • Praktijkcentra
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
  • Inloggen