Bioweek 2012: honderden enthousiastelingen proefden tomaten
Tijdens de opendeurdag voor het grote publiek op het bedrijf van Cindy en Krist in Assenede werden de bezoekers uitgenodigd om deel te nemen aan een smaakonderzoek ‘coeur de boeuf’ tomaten. Vier rassen afkomstig van verschillende bedrijven werden beoordeeld op smakelijkheid, smaak, zoet- en zuurheid, textuur, sappig- en stevigheid en taaiheid van de schil door 150 personen.
Eerste resultaten
Cauralina en Corazon hebben de lekkerste coeur de boeuf tomaten, gevolgd door Tomawak. De tomaat Rugantina valt wat tegen voor de proevers.
Rugantino tomaten hebben een minder goede smaak en textuur. Vooral de zoetheid is wat te weinig; zuurheid, sappigheid en stevigheid als ook taaiheid schil van de vruchten zijn goed.
Cauralina tomaten hebben een goede smaak, zijn optimaal van zoetheid maar ietsje te zuur, ook de textuur is heel goed (de beste van allemaal), al hun sappigheid, stevigheid en taaiheid van de schil wat te hoog.
Corazon tomaten hebben ook een goede smaak, zijn heel zoet (soms een beetje te) en perfect van zuurheid. Hun textuur is ook goed al is, net zoals voor het ras Cauralina, de sappigheid, de stevigheid en de taaiheid van de schil wat te hoog.
Tomawak tomaten tenslotte hebben ook een goede smaak en textuur, zoetheid en zuurheid zijn bijna perfect en weer zijn sappigheid, stevigheid en taaiheid van de schil wat aan de hoge kant.
Wel dient opgemerkt te worden dat de tomaten afkomstig waren van verschillende bedrijven en dat naast ras ook teelttechniek, plantdatum, … een rol kan gespeeld hebben in de bekomen resultaten.
Bekijk hier het verslag met de resultatentabellen.
Meer info?
Saskia Buysens (PCG)
Tel: +32 (0)9 381 86 86
E-mail: saskia.buysens@proefcentrum-kruishoutem.be
Bijlage | Grootte |
---|---|
Bioweek 2012 honderden enthousiastelingen proefden tomaten.pdf | 395.88 KB |