Boer bricoleur!

 

'Boer bricoleur' is een netwerk van biologische telers rond zelfbouw van tuinbouwmachines, -materialen en bedrijfsconstructies. Het netwerk wil op participatieve wijze samen met land- en tuinbouwers zelfbouwconcepten ontwikkelen en verbeteren. Het netwerk is opgericht als Operationele Groep dankzij financiering vanuit Europa; wordt gefaciliteerd door CCBT en ondersteund door kennisinstellingen Inagro en VIVES.

Voor kleinschalige (biologische & agro-ecologische) landbouwbedrijven biedt het zelf bouwen van machines een betaalbaar alternatief, volledig op maat van het bedrijf. Het netwerk 'Boer Bricoleur' biedt bouwplannen en bouwcursussen aan voor landbouwers. Na het aanleren van enkele technieken voor metaal- en houtbewerking kan je als landbouwer je eigen machines ook zelf aanpassen en repareren, waardoor de autonomie van je bedrijf vergroot!

knop bouwplannen

Doorontwikkelen elektrisch wiedbed (2021)

In 2018 won bioteler Alex Floré (Rawijs) de innovatieprijs op de Netwerkdag voor zijn elektrisch wiedbed, gebaseerd op een elektrische rolstoel. Zijn ontwerp lag aan de basis voor de wiedbedden die tijdens de bricoleursweek van 2020 werden gebouwd. In 2021 werd het ontwerp verder technisch uitgewerkt door Bert Vandergeynst tot het wiedbed 2.0. In onderstaand filmpje vertelt Bert alvast over dit ontwerp:

 

WTV kwam op bezoek tijdens de zelfbouwweek in 2021 en maakte een korte reportage, die je hier kan bekijken.

T-tape oproller ('Druppelkar') en zelfbouw RTK-GPS systeem (2022)

Na het geslaagde traject naar het elektrisch zelfbouwwiedbed, bogen de Boer Bricoleurs zich in 2022 over twee nieuwe projecten. In de loop van het voorjaar werd gewerkt aan zelfbouwconcepten voor een T-tape oproller, waarvan in december 2022 tijdens de Bricoleursweek 11 stuks gebouwd werden. 

Bioboer Karel Dewaele werkt al enkele jaren met een opensource RTK-GPS systeem gebaseerd op AgOpenGPS. In het kader van Boer Bricoleur heeft Karel dit systeem verder verfijnd en geoptimaliseerd naar gebruiksgemak. Er werd een duidelijke handleiding voor dit systeem opgesteld en een opleiding voor geïnteresseerden georganiseerd.

Doekenoprollers: manueel of met de tractor!? (2023)

Uit een rondvraag in de sector bleek er vraag naar een systeem om doeken en netten op- en af te rollen. In het kader van een 2de Operationele Groep heeft Bert Vandergeynst in 2023 zelfbouwontwerpen gemaakt voor het oprollen van doeken en netten. Er is zowel een manuele als een tractorversie van de doekenoproller, waarvan er tijdens de Bricoleursweek in december 2023 respectievelijk 8 en 2 gebouwd werden.

Opensource bouwplannen en materiaallijsten

De bouwplannen en materiaallijsten die door Boer Bricoleur ontwikkeld worden, zullen voor iedereen openbaar beschikbaar gesteld worden op deze pagina. Mocht je problemen, opmerkingen of suggesties voor verbetering hebben, aarzel niet ons te contacteren! Het netwerk 'Boer bricoleur' wil op participatieve wijze samen met land- en tuinbouwers zelfbouwconcepten blijven ontwikkelen en verbeteren.

Neem ook een kijkje in onze Facebookgroep!

 

metalen druppelkar  houten druppelkar bouwplan  bouwplan Elektrisch wiedbed   preview gps systeem

 

Meer info?
Carmen Landuyt, CCBT
carmen.landuyt@ccbt.be
TEL 09 381 86 86

 

Logo EULogo's partners