Druppelkar (metaal of hout)

Zoek jij ook al lang naar een handig systeem om je druppeldarmen (‘T-tapes’) netjes op te rollen; en vervolgens terug te kunnen afrollen in de volgende teelt? Zoek niet langer: bouw je eigen ‘Druppelkar’ en geniet volgend seizoen van dit praktische hulpmiddel!

metalen druppelkar

De ‘Druppelkar’

Met de ‘Druppelkar’ kan je t-tape op een gemakkelijke manier manueel oprollen en terug afrollen. Elke lijn wordt individueel opgerold en afgerold; en zo kan je tot 3 rijen gelijktijdig oprollen of afrollen met de zwengel. Op één haspel kan tot 120m t-tape. Het gaat in feite om een complete ‘beregeningskar’; want er is ook een gereedschapsbakje voorzien waar je o.a. de koppelingsstukken in kan bewaren zodat je alles direct bij de hand hebt op het veld.

In het kader van de Operationele Groep 'Van bricoleur naar constructeur: professionalisering van zelfbouwmechanisatie in Vlaanderen' werden de prototypes ontwikkeld door Gauthier Dejaeger (VIVES) als onderdeel van zijn bachelorproef. Bert Vandergeynst herwerkte dit concept tot het huidige zelfbouwconcept. 

De ‘Druppelkar’ is beschikbaar voor zelfbouw in twee versies: een houten versie en een metalen versie.

De metalen versie is volledig opgebouwd uit metaal, behalve de haspels zelf, die zijn dezelfde als in de houten versie (berken multiplex 9mm). De metaalbewerkingstechnieken die je hier moet toepassen zijn slijpen, boren en lassen. Een filmpje met demonstratie van de metalen versie vind je hier.

De houten versie is opgebouwd uit berken betonplex. Enkel het oprolsysteem is in metaal (lager, assen en zwengel). Je past enkele houtbewerkingstechnieken toe; o.a. frezen, zagen en schroeven. Een filmpje met uitleg bij de houten versie kan je hier bekijken.

Kostprijs

Richtprijs bouwpakket Druppelkar (2022): € 400 excl btw
+ € 320 per pakket van 15 haspels (prijs zakt bij keuze voor minder en grotere haspels)

Open source

We stellen de bouwplannen met alle plezier open source ter beschikking. Mocht je problemen, opmerkingen of suggesties voor verbetering hebben, aarzel niet ons te contacteren! Het netwerk 'Boer bricoleur' wil op participatieve wijze samen met land- en tuinbouwers zelfbouwconcepten ontwikkelen en verbeteren.

preview metalen druppelkar   preview houten druppelkar

 

Meer info?
Bert Vandergeynst, tel +32 (0)486 86 58 20
Carmen Landuyt, carmen.landuyt@ccbt.be of tel +32 (0)9 331 60 85

 

Logo EU

Logo's partners