Boer bricoleur!

 

In navolging van het succesvolle “boer bricoleur”-project en de bricoleursweek van 2020 nam CCBT samen met bio-teler Bert Vandergeynst van Aardevol het initiatief om een nieuwe Operationele groep rond zelfbouwmechanisatie op te richten. In dit project werken acht teler-bricoleurs samen met CCBT, Inagro, ILVO en VIVES hogeschool aan de verduurzaming van het zelfbouwmechanisatienetwerk in Vlaanderen.

Tijdens het project, dat loopt van januari 2021 tot eind december 2022, werken we aan verschillende acties om landbouwers te ondersteunen bij het zelf bouwen van machines en ander bedrijfsmateriaal en willen we het netwerk rond die zelfbouwmechanisatie in Vlaanderen verder uitbouwen en verduurzamen.

Doorontwikkelen elektrisch wiedbed (2021)

In 2018 won bioteler Alex Floré (Rawijs) de innovatieprijs op de Netwerkdag voor zijn elektrisch wiedbed, gebaseerd op een elektrische rolstoel. Zijn ontwerp lag aan de basis voor de wiedbedden die tijdens de bricoleursweek van 2020 werden gebouwd. Een eerste actie van de operationele groep is het optimaliseren en verfijnen van dit ontwerp om uiteindelijk bouwplannen en een materiaallijst op te maken en ‘open source’ beschikbaar te stellen voor geïnteresseerden. Tijdens de bricoleursweek van 2021 werd er met dit geoptimaliseerd ontwerp verder aan de slag gegaan.
In onderstaand filmpje vertelt Bert alvast over dit ontwerp:

 

WTV kwam op bezoek tijdens de zelfbouwweek in 2021 en maakte een korte reportage, die je hier kan bekijken.

T-tape oproller, mobiele kippenstal en zelfbouw RTK-GPS systeem (2022)

Na het geslaagde traject naar het elektrisch zelfbouwwiedbed, buigen de Boer Bricoleurs zich dit jaar over twee nieuwe projecten. In de loop van het voorjaar werd gewerkt aan zelfbouwconcepten voor een T-tape oproller en voor het interieur van een mobiele kippenstal. Op 6 en 7 december volgen opnieuw de Bricoleursdagen waar iedereen welkom is om de 'Druppelkar' (T-tape oproller) mee te komen bouwen. 

Bioboer Karel Dewaele werkt al enkele jaren met een opensource RTK-GPS systeem gebaseerd op AgOpenGPS. De operationele groep wil met Karel als ervaringsdeskundige dit systeem verfijnen en optimaliseren naar gebruiksgemak. Tijdens het project zal een duidelijke handleiding voor dit systeem opgesteld worden en organiseerden we een opleiding voor geïnteresseerden.

Professionalisering van zelfbouwmechanisatie netwerk

In Frankrijk bestaat een coöperatie rond zelfbouw “l’Atelier Paysan” die landbouwers ondersteunt bij het ontwerp en het vervaardigen van machines. Deze coöperatie is de inspiratie om ook in Vlaanderen een duurzaam en professioneel netwerk rond zelfbouwmechanisatie op te zetten. Tijdens het project voeren we een haalbaarheidsstudie uit om te kijken of een duurzame structuur op kleine schaal in Vlaanderen haalbaar is en wat de benodigdheden daarvoor zijn. Daarbij is ook de nodige aandacht voor de  veiligheidsaspecten van zelfbouwmachines.

Opensource bouwplannen en materiaallijsten

De bouwplannen en materiaallijsten die tijdens het project ontwikkeld worden, zullen voor iedereen openbaar beschikbaar gesteld worden op deze pagina. De machines zullen gedemonstreerd worden via filmpjes of via demomomenten. Neem alvast een kijkje in de Facebookgroep!

 

bouwplan Druppelkar  houten druppelkar bouwplan  bouwplan Elektrisch wiedbed

 

Meer info?
Carmen Landuyt, CCBT
carmen.landuyt@ccbt.be
TEL 09 381 86 86

 

Logo EULogo's partners