Rijk gevulde juni-editie van de Inagro Biovelddag trekt veel volk

Ruim 80 bezoekers konden woensdag 25 juni kennis maken met het uitgebreide proefprogramma van de bio-afdeling van Inagro. Met een geleide wandeling doorheen de velden konden ze rekenen op heel wat uitleg over het lopende onderzoek, en daarbij de tussentijdse resultaten met eigen ogen zien. Ook de zon was van de partij! Als kers op de taart, en als afsluiter van de avond, kon men enkele uiterst innovatieve machines aan het werk zien!
Er gaan dit jaar weer verschillende proeven door op de biologische proefhoeve van Inagro in Beitem. Het onderzoeksteam is zowel in groente-, akkerbouw- als in voederteelten aan de slag gegaan om antwoord te bieden op uiteenlopende actuele vragen uit de biosector.
Kwaliteitsvolle biogranen
Zo wil men bijvoorbeeld proberen de bakkwaliteit van tarwe te verhogen door de zaaidosis te verlagen en vervolgens te gaan schoffelen. Door het zaaitijdstip van graan (courante zaaidosis) te vervroegen wil men dan weer proberen om winteronkruiden beter te beheersen. Extra inzetten op wiedeggen bleek daarbij alvast van groot belang te zijn!
Lokale linzen en gele erwt
Enkele biotelers zijn momenteel, in samenwerking met een lokale fabrikant van vegetarische voeding, aan de slag met de teelt van linzen en gele erwt. Dat zijn voedzame en eiwitrijke peulgewassen, die momenteel nog niet zo vaak geteeld worden in Vlaanderen. Door rassen te vergelijken en via teelttechnisch onderzoek (naar mengteelt) ondersteunt Inagro hen in deze pioniersrol. De peultjes waren op het moment van het bezoek al gevormd en het afrijpingsproces was net gestart.
Nieuwe beheersingsaanpak van koolvlieg en aardvlo
Bij de proeven in koolgewassen ligt de focus op gewasbescherming. Koolvlieg en aardvlooien zijn twee belangrijke plagen waarvoor we zoeken naar alternatieve beheerstechnieken. Een praktijkproef in een voorjaarsteelt bloemkool bevestigde dat de toepassing van insectenfrass de plantweerbaarheid tegen koolvlieg kan verhogen. We dekten de planten slechts drie weken af met klimaatnet en haalden met de frass toepassing een vergelijkbare opbrengst en oogstkwaliteit als de referentie met spinosad plantbakbehandeling. De frass is afkomstig uit de kweek van de zwarte soldatenvlieg en is beschikbaar als organische meststof. We onderzoeken het potentieel van dit product dit jaar ook nog in andere teelten.
Sinds eind april zagen we druk van aardvlooien in onze koolgewassen toenemen. In hoge aantallen kunnen ze als volwassen kever veel bladschade aanrichten. Na eileg in mei kunnen de aantallen in juli en augustus nog toenemen. Om het uitkomen van deze ‘zomerkevers’ te beperken, testen we biologische controleorganismen tegen de larven. Deze bestrijding kan deel uitmaken van een nieuwe ‘systeemaanpak’ voor aardvlooien. Of deze aanpak effectief is, hopen we in ons vierjarig onderzoeksproject te ontdekken.
Plaaguitdagingen in de aardappelteelt
Omdat de aardappelplaag zo ongenadig hard kan toeslaan, testen we jaarlijks een heel gamma minder gevoelige, robuuste rassen voor de regio. Het uiterst droge seizoen (met weinig plaag) verlegt de focus dit jaar op het toetsen van de droogtetolerantie van de rassen. Het gebruik van robuuste rassen blijft de basis om in de bioteelt een stabiele opbrengst te verzekeren. Toch zijn bij hoge Phytophthora druk extra beschermingsmaatregelen gewenst. Omdat het gebruik van middelen op basis van koper onder druk staat, zoeken we vooral naar alternatieve middelen die we onder proefcode testen. Naast de aardappelplaag kan ook de Coloradokever het gewas aantasten. Ook hiervoor zijn momenteel de bestrijdingsmogelijkheden met biopesticiden beperkt. In een derde aardappelproef testen we een nieuw middel dat kansen biedt om het erkende aanbod uit te breiden.
Uien direct zaaien, voorzaaien of planten
Resultaten uit voorgaande seizoenen van rassen- en teeltonderzoek bij bio-uien worden dit jaar gevalideerd. Meeldauwresistentie bleek in het natte 2024 bijvoorbeeld erg belangrijk voor de productiviteit. Ook is er opnieuw aandacht voor de verschillen tussen direct-zaai, voorzaai in persblokjes en plantui wat betreft onkruidbeheersing. In nieuw onderzoek gaat de aandacht naar beheersing van bonenvlieg.
Meer klimaatrobuuste biovoeders
Zonnebloemen en gras-kruidenmengsels kunnen bijdragen tot het klimaatrobuuster veevoer telen. Na het testen van enkele zonnebloemenrassen in 2024, ligt de focus van een nieuwe proef in 2025 op teelttechniek; welk zaaiverband kies je best, en kun je nog zonnebloem telen na de oogst van wintergerst voor gehele plantsilage (GPS)? Daarnaast worden verschillende kruidenmengsels vergeleken op hun potentieel voor biodiversiteit én productiviteit. Ten slotte kadert een proefperceel met luzerne, dat zijn derde jaar ingaat, eveneens binnen dit thema. Het diepe wortelgestel van deze plant (tot 1 m diep!), levert voor de planten een enorm voordeel in droge omstandigheden.
Futuristische wiedrobot als afsluiter
Op het einde van de avond verzamelden de bezoekers rond enkele innovatieve machines. Het bedrijf Terrateck toonde met de Glider 500 een ergonomisch, efficiënt en veelzijdig wiedbed. Ook voor plant- en oogstwerk kan het dienen. Het Duitse landbouwbedrijf Biohof Dickendorf leende daarnaast zijn Mulchtec-plantmachine. Met behulp van een snij-unit voor de kouter en drukstelling op de plantelementen is deze machine in staat om door de mulchlagen heen te planten. Oddbot, ten slotte, viel misschien nog het meest op met haar Maverick wiedrobot. Deze kleine futuristische machine rijdt autonoom, werkt op basis van een AI-gestuurd detectiesysteem en plukt met een grijparm per teeltrug de onkruiden nauwgezet weg.
Meer details en resultaten vind je terug in het programmaboekje van de Biovelddag!
Heb je deze voorjaarseditie van de biovelddag gemist en was je er graag bij geweest?
In oktober organiseert Inagro haar najaarseditie. Schrijf alvast in je agenda: 8 oktober.
Meer info?
joran.barbry@inagro.be
Bijlage | Grootte |
---|---|
Biovelddag Inagro_ten geleide_20250625.pdf | 2.83 MB |