Is ijzerzout van pelargonzuur geschikt voor de beheersing van perenschurft?

Koper is in de fruitteelt een van de belangrijkste middelen in de beheersingsstrategie naar schurft. Nu wordt het gebruik van koper de laatste jaren aan banden gelegd. Deze beperking op het gebruik van koper bevattende middelen zet aan tot onderzoek naar alternatieve middelen.
Het nieuwe CCBT-project 'Ijzerzout van Pelargonzuur: nieuwe opportuniteit voor de beheersing van schurft bij peer?' speelt hier ook op in. Het project wil nagaan of ijzerzout van pelargonzuur (NEU 1143 F) geschikt is als nieuw gewasbeschermingsmiddel voor de beheersing van perenschurft. Het middel toonde namelijk al veelbelovende resultaten voor de beheersing van schurft bij appel.
Volgende concrete kennis wordt in het project opgebouwd:
- Inzicht in de werking van NEU 1143 F naar schurft bij peer en in de correcte positionering van dit product in het beheersingsschema. Concreet betekent dit dat de werking van het middel zowel in het primaire (lente) als secundaire (zomerperiode) seizoen wordt nagaan alsook of het middel best preventief, of toch curatief kan worden ingezet.
- Compatibiliteit van NEU 1143 F met andere producten toegepast voor de beheersing van ziekten in de biologische teelt, zoals koper- en zwavelbevattende middelen en kaliumbicarbonaat.
- Gewasveiligheid van NEU 1143 F bij 9 verschillende peren variëteiten, m.a.w. nagaan of er geen fytotox verschijnselen zoals verbranding, sterke verruwing,… optreden.
Binnenkort verschijnen de eerste resultaten van de proeven uit dit project.
Wil je nu al meer info?
Wendy Van Hemelrijck & Renske Petré
wendy.vanhemelrijck@pcfruit.be & renske.petre@pcfruit.be