De rol van CSA-structuren bij het bevorderen van de implementatie van agroforestry

Community Supported Agriculture (CSA) streeft naar eerlijke inkomens voor boeren en milieuvriendelijke landbouwpraktijken door productierisico's te delen tussen boeren en consumenten. Dit model kan bovendien boerderijen ondersteunen in hun transitie naar duurzame praktijken.
Momenteel wordt het CSA-model vooral toegepast op kleinschalige groenteteeltbedrijven. Zelden wordt het ingezet om duurzame innovaties op conventionele boerderijen in Vlaanderen te bevorderen. Het thesisonderzoek van Nathan Bosseler verkent de mogelijkheden van CSA om agroforestry systemen te introduceren op deze bedrijven. Agroforestry, waarin bomen en struiken bewust worden gecombineerd met gewassen of vee op landbouwgrond, kan namelijk een waardevolle bijdrage leveren aan de verduurzaming van landbouwbedrijven.
Hiervoor onderzocht Nathan eerst de voordelen van CSA-boerderijen om duurzame landbouwpraktijken te promoten door middel van interviews met CSA-leden en CSA-boeren. Op basis van deze interviews werd het CSAF-model, dat staat voor Community supported agroforestry, bedacht. Uiteindelijk werd dit model gebruikt als discussieplatform met negen Vlaamse boeren om te verkennen of samenwerking tussen boeren en consumenten kan bijdragen aan de implementatie van meer agroforestry systemen in Vlaanderen.
Ontdek of het CSAF-model acceptatie vond bij de geïnterviewde boeren in dit artikel dat Nathan schreef voor BIOpraktijk.
Ook de masterthesis zelf kan je er hier op na slaan.
Het onderzoek van Nathan werd genomineerd voor de thesisprijs biologische en agro-ecologische landbouw en voeding 2023 - 2024. Nathan behaalde een mooie derde plaats. Zijn thesisonderzoek werd door de jury geapprecieerd voor de bijdrage aan de kennisopbouw rond agro-ecologie en biologische landbouw.
Meer over de thesisprijs en de uitreiking vind je in dit nieuwsbericht.
Meer info?
Contacteer Nathan
Voor info over de thesisprijs: info@ccbt.be