Skip to main navigation
Home

Main menu

  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Kruimelpad

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Succesvolle Biovelddag Ondanks Moeilijke Voorjaar

Succesvolle biovelddag ondanks moeilijke voorjaar

10/07/2023
Joran Barbry (Inagro)

akkerbouw

groenten

Inagro kijkt terug op een succesvolle voorjaarseditie van de jaarlijkse biovelddag op het proefbedrijf voor biologische landbouw in Beitem. De deelnemers konden kiezen uit een programma toegespitst op groenten of op akkerbouw. Deze focus en een strakke timing zorgden voor een leerrijke kenniswisseling tijdens de rondgang langs de proefvelden. Als naar gewoonte, sloten we de avond af met een demonstratie van enkele innovaties die voor de biosector betekenisvol kunnen zijn en een netwerkmoment om bij praten met collega’s tussen pot en pint. Voor wie nog even de sfeer wil opsnuiven brengen we een kort fotoverslag.

Sleutels tot succes in moeilijk voorjaar

Lieven Delanote vertelde hoe we op het proefbedrijf het moeilijke voorjaar goed hebben doorstaan. Dit perceel bloemkool dat net was afgeoogst werd half april geplant tussen de buien door. De grond werd enkel ondiep opgetrokken met een cultivator. Dit was enkel mogelijk dankzij een doordachte vruchtwisseling inclusief groenbemesters, niet-kerende grondbewerking, vaste rijpaden en een flexibel team. 

Biologische gewasbescherming in kolen

Femke Temmerman toonde hoe verder wordt gewerkt aan de ontwikkeling van alternatieve methoden om koolvlieg te beheersen in het voorjaar in bloemkool. In spruitkool wordt de haalbaarheid en efficiëntie van een bankerplantsysteem onderzocht om witte vlieg en melige koolluis op een natuurlijke wijze onder controle te houden.

Ervaring opdoen met gebruik van organische mulch

Anouk Van Moorter toonde de mulchproef waar we voor het derde jaar op rij op dezelfde locatie verschillende organische mulchmaterialen in verschillende diktes uittesten voor de teelt van kleinschalige groenten. Dit jaar plantten we witte kool in de proef. Er is een duidelijk verschil in gewasontwikkeling tussen de verschillende mulchmaterialen.

Verschillende stalmestsoorten in knolselder

In knolselder legden we een proef aan om de invloed van verschillende types/kwaliteiten stalmest op de opbrengst, kwaliteit, nutriëntenbeschikbaarheid en restnitraat te onderzoeken. Wie wilde, kon de vijf verschillende stalmestsoorten die in de proef werden gebruikt, voelen en ruiken.

Main content
Media gallery items
Afbeelding
Sleutels tot succes in moeilijk voorjaar
Afbeelding
Biologische gewasbescherming in kolen
Afbeelding
Ervaring opdoen met gebruik van organische mulch
Afbeelding
Verschillende stalmestsoorten in knolselder

Teelttechniek en onkruidbeheersing in uien

Dit jaar leggen we voor de tweede keer een rassenproef uien aan. We proberen meteen ook verschillende teelttechnieken uit. Matthias Boone en Anouk toonden hoe we plantui plantten met een aangepaste sla plantmachine. Daarnaast plantten we voorgezaaide uien en we zaaiden uien rechtstreeks. In deze drie teeltsystemen gaan we ook de onkruidbeheersing evalueren.

Innovatieve eiwitteelten onder de loep

In de ronde akkerbouw kwamen heel wat innovatieve teelten aan bod. De natte maanden maart en april zorgden ervoor dat de zaaidata van deze teelten naar achteren werden bijgesteld, maar ondertussen konden de gewassen al een deel van die achterstand goed maken. Jasper Vanbesien toonde de proeven met witte lupine en kikkererwten, Anouk Van Moorter toonde de quinoa.

Luzerne als eiwitrijk voedergewas

Luzerne lijkt een interessante voederteelt door zijn hoog eiwitgehalte en zijn droogteresistentie. Mits goed beheer kan luzerne meerdere jaren aangehouden worden. Lieven lichtte de opzet van de proef met luzerne en luzernemengsels toe.

Media gallery items
Afbeelding
Teelttechniek en onkruidbeheersing in uien
Afbeelding
Innovatieve eiwitteelten onder de loep
Afbeelding
Innovatieve eiwitteelten onder de loep
Afbeelding
Luzerne als eiwitrijk voedergewas

Rassenproef gele eiwiterwt in mengteelt met zomergerst

Mengteelten met granen en eiwitteelten bieden heel wat kansen. Niet alleen winterteelten, maar ook de mengteelt van zomergerst met gele eiwiterwt is interessant. Jasper gaf uitleg bij de rassenproef.

Halte bij het nieuwe agroforestry perceel

Beide rondleidingen hielden ook halt aan het nieuwe agroforestryperceel van Inagro. Dit perceel wordt alsnog gangbaar beheerd. Met een lange termijn proefopzet willen we de invloed van de walnootbomen op de teelt en omgekeerd bekijken en evalueren. Dit jaar werd er prei geplant.

Media gallery items
Afbeelding
Rassenproef gele eiwiterwt in mengteelt met zomergerst
Afbeelding
Halte bij het nieuwe agroforestry perceel

Machinedemonstraties

Grassa bladsap pers uitgetest met luzerne

Het Nederlandse bedrijf GRASSA bracht een kleinschalige pers mee waarmee ze demonstreerden hoe het bladsap uit luzerne kan geperst worden. Dit bladsap bevat heel wat eiwitten die in een verdere fase kunnen opgezuiverd worden voor dierlijke of humane voeding. De perspulp blijft zeer geschikt als ruwvoer. Grassa bouwt op dit moment een eerste industriële installatie in Nederland en onderzoekt hoe ze dit concept verder kan uitrollen.

Zelfbouw RTK GPS stuurhulp

Via het open source software pakket van AgopenGPS kun je vrij eenvoudig en goedkoop zelf een stuurhulp installeren op de tractor. Uiteraard moet je dan zelf nog sturen. Lieven Delanote volgde enkele jaren terug de workshop van Vlaams pionier Karel Dewaele en ging ermee aan de slag op zijn bedrijf. Deze stuurhulp is onder andere handig om een perceel in het midden door te steken en vervangt een rijvolgsysteem bij bodembewerkingen, zaaien of planten. Voordeel hierbij is dat kleine afwijkingen niet worden gestapeld.

“Zelf opbouw systeem” van FJDynamics

Voor wie net iets meer wil dan een stuurhulp, een geïntegreerd systeem te duur vindt en/of met een oude tractor zit, kan met een RTK-GPS zelfbouwpakket een meer betaalbare stuurautomaat op zijn tractor installeren. In dergelijk zelfbouwpakket worden verschillende gevalideerde technieken gecombineerd zodat een goede betrouwbaarheid verzekerd wordt. Er zijn verschillende aanbieders op de markt. Agribiosolutions demonstreerde hun FJDynamics systeem (meer info: https://inagro.be/nieuws/future-farming-deel-4-zelfopbouw-rtk-gps-syste…).

Media gallery items
Afbeelding
Grassa bladsap pers uitgetest met luzerne 1
Afbeelding
Grassa bladsap pers uitgetest met luzerne 2
Afbeelding
Zelfbouw RTK GPS stuurhulp
Afbeelding
“Zelf opbouw systeem” van FJDynamics

Zelfbouw nettenoprollers

Boer Bricoleur is ondertussen een bekend begrip in de wereld van kleinschalige tuinbouwers. Bert Vandergeynst is een van de drijvende krachten. Tijdens een zelfbouwweek in het najaar (meer info volgt) worden geïnteresseerde telers begeleid om zelf een oprolsysteem voor doeken te lassen. Er is keuze tussen een hydraulisch systeem op de tractor en een manueel systeem. Voorkennis is niet nodig. Al doende leer je zelf de nodige vaardigheden als slijpen, boren en lassen.

Media gallery items
Afbeelding
Zelfbouw nettenoprollers 1
Afbeelding
Zelfbouw nettenoprollers 2

Nieuwe ‘Focas Heavy’ schoffelbalk in primeur

Vanhoucke Engineering is een bekende naam als het op mechanische onkruidbestrijding aankomt. De voorbije 3 jaar hebben ze hun schoffelmachine volledig vernieuwd waardoor ze zich terug meten met de Europese top. Op de biovelddag werd de ‘Focas Heavy’ in primeur voorgesteld. Een nieuwe bevestiging op de balk, een nieuw parallel met drie dwarslatten en een doordacht klemsysteem voor de schoffelmessen borgen uiterst nauwkeurig schoffelwerk. Het camerasysteem werd in eigen regie ontwikkeld. De modulaire opbouw van de machine en het parallellogram maken maatwerk mogelijk ifv de behoefte van de klant en de specifieke omstandigheden in het veld.

Media content
Afbeelding
Nieuwe ‘Focas Heavy’ schoffelbalk in primeur

 

Na de uitgebreide rondleiding en de machinedemo’s was er ruime gelegenheid om bij te praten en te netwerken met de aanwezige constructeurs in de loods bij een biodrankje en een broodje.

In de 'ten geleide' kan je meer toelichting bij alle besproken proeven vinden.

Wil je verder op de hoogte blijven van het verloop van de werkzaamheden en de stand van de gewassen op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro? Hou dan zeker het YouTube-kanaal van Inagro in de gaten, elke maand verschijnt daar een nieuwe Bio@Inagro.

Meer info?
Joran Barbry
joran.barbry@inagro.be
051 27 32 27

Bestanden
Bijlage Grootte
ten geleide_20230628_DEF.pdf 1.88 MB

Zoek per categorie

herkauwers
pluimvee
varkens
pitfruit
kleinfruit
akkerbouw
beschutte teelt
kruiden
sierteelt
groenten
bodemvruchtbaarheid
biodiversiteit
energie
onderzoek & beleid
projectoproepen

Agenda

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
Demo Johnson Su
22/05/2025
Ontdek durumtarwe, een innovatieve graansoort!
04/06/2025
Bezoeken aan de CRA-W graanrassenproeven
06/06/2025
› meer activiteiten

website door startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • Nieuws
  • Over CCBT
  • Praktijkcentra
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
  • Inloggen