Skip to main navigation
Home

Main menu

  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Kruimelpad

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Mycosphaerella In de Komkommerteelt

Mycosphaerella in de komkommerteelt

16/06/2016

beschutte teelt

De laatste jaren komt vruchtrot in komkommers, veroorzaakt door Mycosphaerella, steeds meer voor en dit leidt tot grote economische schade. De jaarlijkse productieverliezen door Mycosphaerella kunnen oplopen tot 14000 euro/ha. Het grootste probleem is dat het zeer moeilijk tot onmogelijk is om uitwendig vast te stellen of een vrucht inwendig geïnfecteerd is. Binnen het VLAIO-project ‘Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer’ werd reeds een eerste praktische brochure opgemaakt met een duidelijk overzicht over de symptomen. Dit is de eerste stap om tot een goede beheersingsstrategie te komen. Hieronder een korte samenvatting van de brochure. 

Mycosphaerella kan alle (afstervende) bovengrondse delen van de plant aantasten die nog vocht bevatten. Hoewel zware aantasting kan leiden tot dode planten, komt dit in de praktijk maar weinig voor. De schimmel geeft een typische zwartverkleuring. De aanwezige vruchtlichamen zijn, met het blote oog of met behulp van een loep, als kleine zwarte puntjes zichtbaar. Hierna volgt een overzicht van de door Mycosphaerella gevormde symptomen voor elk van de mogelijk infectieplaatsen.

VRUCHTEN

Inwendig vruchtrot begint bij infectie van de bloem. Dit is de meest gevoelige plaats, omdat dit het enige orgaan is dat geïnfecteerd kan worden wanneer het niet beschadigd is. Dit soort vruchtrot kan tijdens de teelt of bij het sorteren van de geoogste vruchten al zichtbaar worden doordat de vrucht aan het bloemeinde wat ingezonken is. Hierdoor is het mogelijk om deze vruchten uit het handelskanaal te houden. Let wel op dat dit symptoom op zich niet als diagnose kan dienen aangezien deze misvorming ook door fysiologische afwijkingen veroorzaakt kan worden. Als de vrucht wordt doorgesneden is binnenin een bruinverkleuring waar te nemen. Een uitgroeiende vrucht biedt meer weerstand waardoor een infectie (via de bloem) meestal lange tijd latent blijft (niet zichtbaar is). Pas in een later stadium, vaak na de oogst, wordt deze infectie (terug) actief en treedt rotting op. Uitzonderlijk wordt er van dit patroon afgeweken. Het grote merendeel van de infecties blijft latent en is dus niet zichtbaar tijdens het oogsten. De aantasting wordt in dit geval pas zichtbaar in het handelskanaal en dit leidt tot imagoschade.

Image

Figuur 1: Ingezonken of driehoekvormige tip van de vrucht wijst vaak op een infectie door Mycosphaerella

Image
Figuur 2: Inwendige bruinverkleuring
 

Op aborterende vruchtjes en steeltjes van afgesneden vruchten kan Mycosphaerella wel meteen optreden. Vruchten kunnen ook worden aangetast na verwonding (meestal in de naoogst fase). Dit leidt dan niet tot inwendig rot, maar tot een direct zichtbare infectie op de vrucht. Na de oogst is het aangeraden om de vruchten zo snel mogelijk uit de kas te verwijderen. In de kas zweven er meer sporen in de lucht rond waardoor het risico op besmetting groter is.

STENGELBASIS
Er zijn twee mogelijke oorzaken voor een aantasting aan de stengelbasis. Of de schimmel is via een aangetast necrotisch aanhangsel doorgegroeid, of hij treedt binnen via scheurtjes die vermoedelijk door een hoge worteldruk of secundaire groei zijn ontstaan. Merk op dat deze aantasting niet altijd (even) zwart is, maar door verkurking een eerder wit uitzicht heeft.

Image

Figuur 3: Verkurkte infectie op de stengelbasis

 
STENGEL
Stengels worden bijna nooit rechtstreeks aangetast, maar wel via doorgroei vanuit aangetaste necrotische aanhangsels van blad- of vruchtstelen.
Bladsnijden is een teelttechniek die geschikte infectieplaatsen kan veroorzaken. Ruwe wonden hebben een grote kans om aangetast te worden. Een gladde wonde tegen de stam, zonder dode cellen, wordt sterk door de plant verdedigd en vormt daardoor geen gevaar.
 
Image
 
Figuur 4: (links) Doorgroei vanuit een geïnfecteerde bladsteel. (rechts) Doorgroei vanuit aangetaste blad- en vruchtsteel
 
 
BESCHADIGE BLAD- EN VRUCHTSTEEL
Zolang de plantendelen groen zijn is er geen kans op infectie. Blad- en vruchtstelen worden continu beschadigd tijdens het oogsten van de vruchten, bij het bladsnijden en passage door het gewas. De plant zal deze delen afstoten waardoor necrotisch weefsel ontstaat dat op zijn beurt door Mycosphaerella geïnfecteerd kan worden.
Image
Figuur 5: Geïnfecteerde bladsteel na breuk (links). Aangetaste vruchtsteel na oogst (rechts).
 
Image
Figuur 6: Infectie ontstaan op de overgang tussen bladschijf en bladsteel
 
BLAD
Het blad zal bij een hoge infectiedruk en recente beschadiging aangetast worden. Dit resulteert in een V-vormige laesie die niet duidelijk afgelijnd is. Mycosphaerella zal regelmatig optreden wanneer breuk ontstaat tussen bladschijf en bladsteel. 
Oudere necrose vormt weinig risico aangezien dit weefsel meestal te droog is om sporen te laten kiemen. Een dun blad zal sneller uitdrogen en heeft daardoor minder kans om geïnfecteerd te worden. 
 
De volledige gids is terug te vinden op 
http://www.pcgroenteteelt.be/nl-nl/Actueel-nieuws/ArtMID/1169/ArticleID/1513/Mycosphaerella-in-de-komkommerteelt
 
Vooruitblik 
Het onderzoeksproject focust vooral op het voorkomen van infecties door Mycosphaerella. Het doel is om tot een aantal teelttechnische adviezen en richtlijnen te komen die de teler eenvoudig kan toepassen in zijn bedrijfsvoering. De rol van het klimaat zal de komende jaren grondig bekeken worden. Daarnaast zal er ook naar de effectiviteit van fungiciden en van Biologische Controle Organismen gekeken worden om bloeminfecties te voorkomen.
 
Dit onderzoek werd uitgevoerd met de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en de gebruikersgroep, in het kader van het project ‘Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer’.
 

S. Van Laethem, R. Aerts (KULeuven, Technologiecampus Geel)
M. Wuytack, S. Fabri, R. De Vis (Proefstation voor de Groenteteelt)
A. Paeleman, S. Van Kerckhove (Scientia Terrae vzw)
J. Dewitte (Proefcentrum voor de Groenteteelt)
S. Verhelst, P.Bleyaert (Inagro vzw)

Meer info?
Justine Dewitte (PCG)
Tel: 09/381 86 82
E-mail: justine@pcgroenteteelt.be

 
Bestanden
Bijlage Grootte
mycosphaerella in komkommer.pdf 629.48 KB

Zoek per categorie

herkauwers
pluimvee
varkens
pitfruit
kleinfruit
akkerbouw
beschutte teelt
kruiden
sierteelt
groenten
bodemvruchtbaarheid
biodiversiteit
energie
onderzoek & beleid
projectoproepen

Agenda

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Opleiding lange staarten in de varkenshouderij
15/05/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
Terr’eau bio, le salon bio des Hauts-de-France
17/06/2025
Öko-Feldtage 2025 (Duitsland)
18/06/2025
› meer activiteiten

website door startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • Nieuws
  • Over CCBT
  • Praktijkcentra
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
  • Inloggen