Skip to main navigation
Home

Main menu

  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Kruimelpad

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Innovatieve Kleine Teelten

Innovatieve kleine teelten

17/04/2019
Luc De Rooster (PSKW)

beschutte teelt

groenten

Op het Proefstation werden in 2018 een grote verscheidenheid aan kleine teelten geprobeerd. Dit gebeurde in kader van het demoproject: “Vele kleintjes maken groot: innovatieve teelten in Vlaanderen”. Hieronder alvast negen kleine teelten die we in proef hadden. Daarnaast hebben we ook resultaten van watermeloenradijs, verse look, warmoes, broccolini, haverwortel, flowersprouts, paarse spruit,wortelpeterselie, bonen,...

TEELT VAN INDIANENWORTEL OF APIOS

Image

Apios of de indianenaardappel (Apios americana) is een vergeten groente uit  Noord-Amerika die, zoals de naam doet vermoeden, zeer populair was bij verschillende Indianenstammen. De indianenaardappel is een doorlevende, wintervaste klimplant die afhankelijk van het hek waartegen hij groeit makkelijk 2 tot 4m hoog kan worden. Met zijn prachtig leverkleurige en interessant geurende bloemen leent hij zich ideaal om hem te telen aan een pergola. Wij hebben het geteeld aan bonenstaken.

Klik hier voor het verslag.

TEELT VAN CHAYOTTE

Image

Chayotte (Sechium edule) is een klimplant die behoort tot de familie van de komkommerachtigen.
Deze uit Midden-Amerika stammende plant was al bij de Azteken en de Maya's bekend. In principe zijn alle delen van de plant eetbaar. Hoofdzakelijk wordt de onrijpe vrucht bereid door hem te schillen, van zijn zaad te ontdoen en vervolgens te stoven, te koken of te bakken. In de (sub)tropen is deze vrucht algemeen bekend en gegeten. Wij hadden dit jaar een type met en een type zonder stekels op de vrucht.

Klik hier voor het verslag.

TEELT VAN CIME DI RAPA

Image

‘Cime di rapa’, letterlijk vertaald ‘kop van de raap’, is een typisch Italiaanse groente. Door het grote aantal inwoners van Italiaanse origine is het niet verwonderlijk dat er kansen zijn voor deze teelt bij ons. De eerste verkoopresultaten op veiling BelOrta zijn interessant. Vaak wordt cime di rapa naar het Nederlands vertaald als raapsteel maar dit is het duidelijk niet. Het is een plant van de koolfamilie (Brassicaceae) en vormt een bloemknopje gelijkend op deze van broccoli of broccolini. 

Klik hier voor het verslag.

KERVELWORTEL: MOEILIJKE TEELT

Image

Kervelwortel behoort tot de familie van de schermbloemigen (Apiaceae). Er is nogal wat onduidelijkheid wat de naam betreft. Zowel kervelwortel, knolkervel, als wortelkervel zijn bij ons in gebruik. Vooral in Frankrijk is deze groente populair onder de naam cerfeuil tubéreux. Om te kiemen moet het zaad door een koude, vochtige periode gaan. Daarom zaait men knolkervel in de herfst of laat men het zaad eerst tien weken in de koelkast (stratificeren). De wortels worden in het eerste jaar geoogst in de maanden juli of augustus, maar dan zijn ze nog niet lekker. Door de knollen te stockeren bij lage temperatuur (4°C) gaat het zetmeel zich omzetten in suiker.

Klik hier voor het verslag.

TEELT VAN KNOLCAPUCIEN OF MASHUA

Image

De knolcapucien (Tropaeolum tuberosum) is een klimplant uit de familie Tropaeolaceae. De soort is verwant aan de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus). De knollen hebben de vorm van een kleine aardappel en zijn opvallend rood, geel en wit van kleur. Wij hadden een oranje variëteit in onze proefteelt. Op 23 april 2018 hebben we de 50 knollen van ‘Mashua Orange’ opgepot en in de serre geplaatst. Eind mei werden de planten uitgeplant in open lucht. Er werden 2 planten per gewent (175 cm spoorbreedte) geplant met een afstand van 60 cm tussen beide rijen en 40 cm in de rij.

Klik hier voor het verslag.

TEELT VAN OCA: LAGERE PRODUCTIE DAN VERWACHT

Image

Oca (Oxalis tuberosa) is een plant uit de klaverzuringfamilie (Oxalidaceae). De plant zou tot ruim een kilo knolletjes produceren met een witte, gele of rossige kleur. Het oppervlak van de knollen is onregelmatig gevormd. Drie rassen hebben we vergeleken in onze proefteelt, nl. Oca Zoetewei, Oca New Zealand en Oca Mimic White. Op 24 april 2018 hebben van elke soort 100 knollen uitgeplant in open lucht.

Klik hier voor het verslag.

TEELT VAN OKRA ONDER GLAS

Image

Vorig jaar experimenteerden we een eerste maal met de teelt van Okra (Abelmoschus esculentus) in openlucht en onder glas. Toen werd duidelijk dat deze tropische groente in ons klimaat enkel onder glas commercieel geteeld kan worden. Okraplanten bereiken een hoogte van 2 m en hebben ondersteuning nodig. De Okra werd op veiling BelOrta aangeboden in schaaltjes van 200 gram. De middenprijs in 2018 was 0,473€/200 gram. Gemiddeld voor de proef hadden we een productie van 1,8 kg/m² wat resulteert in een gemiddelde financiële opbrengst van 4,2€/m².

Klik hier voor het verslag.

TEELT VAN ULLUCO: GEEN OPBRENGST VAN DEZE ANDESKNOL

Image

De prinsessenknol of ulluco (Ullucus tuberosus)  behoort tot de familie van de Basellaceae. Ulluco is afkomstig uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika en wordt vooral gekweekt voor hun eetbare knollen. Samen met de oca, de mashua en de aardappel behoort de ulluco tot de belangrijkste voedingsgewassen uit de Andes. Drie rassen hebben we vergeleken in onze proefteelt, nl. Ulluco Long Yellow, Ulluco Ravelo Lisa en Ulluco Beet Red. Op 24 april 2018 hebben van elke soort 100 knollen uitgeplant in open lucht. Er werden 3 rijen planten per gewent (175 cm spoorbreedte) geplant met een afstand van 40 cm tussen de rijen en 30 cm in de rij. De opbrengst was te laag om product te verkopen.

Klik hier voor het verslag.

TEELT VAN BROODWORTEL OF CHINESE YAM

Image

Chinese yam (Dioscorea opposita) is een winterharde en meerjarige klimplant die 3m hoog kan worden. Elk jaar worden nieuwe lange (50-60 cm) wortelknollen gevormd. Oogsten na 2 of 3 jaar of wanneer er broedbolletjes gevormd worden in de oksels van de bladeren. In deze proef werd het eerste jaar geoogst met een te lage opbrengst als gevolg.

Klik hier voor het verslag.

 

Meer info?
Luc De Rooster
Tel: +32 15 30 00 60
E-mail: luc.de.rooster@proefstation.be

 

Demonstratieproject 2018-19  “Vele kleintjes maken groot: innovatieve teelten in Vlaanderen”.

Image

 

 

Verwante projecten
Vele kleintjes maken groot: innovatieve teelten in Vlaanderen

Zoek per categorie

herkauwers
pluimvee
varkens
pitfruit
kleinfruit
akkerbouw
beschutte teelt
kruiden
sierteelt
groenten
bodemvruchtbaarheid
biodiversiteit
energie
onderzoek & beleid
projectoproepen

Agenda

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Demo Johnson Su
20/05/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
Demo Johnson Su
22/05/2025
Ontdek durumtarwe, een innovatieve graansoort!
04/06/2025
› meer activiteiten

website door startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • Nieuws
  • Over CCBT
  • Praktijkcentra
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
  • Inloggen