Skip to main navigation
Home

Main menu

  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Kruimelpad

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bedrijfsbezoeken Eetbare Bloemen: Een Kijkje Over de Grens

Bedrijfsbezoeken eetbare bloemen: een kijkje over de grens

15/06/2017
Annelien Tack en Justine Dewitte (PCG)

kruiden

groenten

biodiversiteit

Op 10 mei werd een bezoek gebracht aan 2 Nederlandse bedrijven die elk op hun eigen manier de teelt van eetbare bloemen en kruiden hebben uitgebouwd op hun bedrijf. Eén ding hadden ze alvast gemeen: een heel gepassioneerde bedrijfsleider die vol enthousiasme vertelt over het bedrijf.

In de voormiddag werd een bezoek gebracht aan Kwekerij van Wijgerden in Bruchem, een bedrijf met 4400 m² glas en 800 m² containerveld. Het bedrijf is het kleinste in oppervlakte, vergeleken met de collegabedrijven in de glastuinbouwzone waar hij gelegen is. Toch kan hij een waardig inkomen halen en verschillende mensen tewerkstellen op deze beperkte oppervlakte.

De corebusiness van deze potplantenkweker, waarin ze ondertussen al meer dan 30 jaar ervaring hebben, is het veredelen, het telen en de zaadproductie van niet-traditionele en trendy primula’s, maar dit doet hij niet jaarrond. In de periode van april tot juli worden op het bedrijf eetbare bloemen geteeld tussen de teelt en zaadproductie van de primula’s in. Hiervoor lanceerde Peter het ‘Look & Taste’-concept. Het merk wordt ondertussen krachtig in de markt gezet onder meer door middel van de consumentensite www.lookandtaste.nl die het assortiment van de kwekerij toont en verschillende receptjes aanbiedt waarin de eetbare bloemen verwerkt kunnen worden. Op de Belgische markt is het onder meer te vinden in Dille en Kamille. Op dit moment worden 9 verschillende soorten eetbare bloemen vermarkt onder dit merk, waaronder Oost-Indische kers, goudsbloem, bernagie, viooltjes, agastache en lavendel.

Image

Peter zit niet stil, en is elk jaar op zoek naar nieuwigheden om toe te voegen aan zijn collectie. Via selectie werden planten bekomen die een beknopte groei vertonen in pot. Deze selectie was noodzakelijk aangezien in de teelt van eetbare bloemen geen remmiddelen mogen toegepast worden zoals in de sierteelt. Het eindproduct is een aantrekkelijk bloeiende pot met mooi label. Als de pot goed verzorgd wordt, kan er nog een hele tijd geplukt worden doordat er telkens nieuwe bloemknoppen tevoorschijn komen. Door de bloemen op deze manier te verhandelen creëert het bedrijf een meerwaarde aan de pot bloemen.

In 2015 behaalde het bedrijf het certificaat MPS-Fruit&Vegetable. Dit certificaat is in Nederland vergelijkbaar met certificeringen in glasgroenten. Het garandeert voedselveiligheid, maar middelen zijn wel inzetbaar. Toch probeert Peter zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en indien mogelijk de voorkeur te geven aan natuurlijke middelen. Om de planten gezond te houden en een goede, beknopte groei te verkrijgen werd vooral veel aandacht besteed aan het samenstellen van een goede potgrond en wordt erg droog geteeld.

In de namiddag werd de rit verdergezet voor een bezoek aan Kwekerij Bastin in Aalbeek in de Nederlandse provincie Limburg. De eigenaars van het bedrijf volgden beiden de biologisch dynamische opleiding in Nederland op het Warmonderhof. Eenmaal ze afstudeerden begonnen ze heel klein met het leveren van groenten en fijne teelten aan restaurants en winkels. Ondertussen hebben ze dé uitgelezen locatie gevonden voor een plantenkwekerij, die voornamelijk gericht is naar particulieren.

De kwekerij is gespecialiseerd in de opkweek van vaste planten, kruiden en een 80 tal soorten lavendel. Ze hebben  een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, natuurvriendelijke, eetbare en geurende planten. De planten worden natuurlijk opgekweekt volgens biologische principes, toch is het bedrijf niet gecertificeerd.

Een deel van de planten wordt aangekocht en opnieuw verkocht; een ander deel staat in de opkweek op het hoogst gelegen deel van het bedrijf. Bij het klaarmaken van de platen voor verkoop krijgen ze hulp van werknemers en mensen die zich opnieuw willen integreren in de maatschappij.

Image

Veel aandacht wordt besteed aan het creëren van een grote biodiversiteit op het bedrijf die toelaat de natuurlijke fauna en flora op het bedrijf in evenwicht te houden. Ook de presentatie van de planten en de prachtige omgeving maakt het heel aanlokkelijk om er plantgoed aan te kopen. De particulieren kunnen op het bedrijf zelf de plantjes komen uitkiezen en afrekenen in de kwekerijwinkel die naast plantgoed ook tuingereedschap, zaden, boeken,… aanbiedt. Alle planten kunnen ook online besteld worden via de webwinkel. Deze laatste manier van verkopen heeft de laatste jaren erg aan belang gewonnen op het bedrijf.

Meer info?
Justine Dewitte en Annelien Tack (PCG)
E-mail: justine@pcgroenteteelt.be en annelien@pcgroenteteelt.be
TEL: +32 (0)9 381 86 86

Image

Zoek per categorie

herkauwers
pluimvee
varkens
pitfruit
kleinfruit
akkerbouw
beschutte teelt
kruiden
sierteelt
groenten
bodemvruchtbaarheid
biodiversiteit
energie
onderzoek & beleid
projectoproepen

Agenda

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Opleiding lange staarten in de varkenshouderij
15/05/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
Terr’eau bio, le salon bio des Hauts-de-France
17/06/2025
Öko-Feldtage 2025 (Duitsland)
18/06/2025
› meer activiteiten

website door startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • Nieuws
  • Over CCBT
  • Praktijkcentra
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • Nieuws
  • Agenda
  • Onderzoeksdatabank
  • Over CCBT
  • Projecten
  • Praktijkcentra
  • Contact
  • Inloggen