LLAEBIO draait door

Je bent van harte welkom tijdens het volgende 'LLAEBIO draait door'-moment op dinsdagvoormiddag 26 september van 10 tot 12u! Dit gaat online door. Op ‘LLAEBIO draait door’-momenten ontmoeten personen die werken rond agro-ecologie of biologische landbouw elkaar om de drie à vier maanden. Je kan er landbouwers, overheidsmedewerkers, onderzoekers, industriële en logistieke spelers, enz... verwachten.

Ook ditmaal geven we tijdens het event drie sprekers aan het woord over de resultaten van afgerond projecten naar duurzame landbouwpraktijken en willen we elkaar hiermee inspireren. Daarnaast kan er een oproep gelanceerd worden rond deze projecten, waarbij we samen met jouw expertise en inbreng naar mogelijke oplossingen zoeken. Op die manier helpen we de verduurzaming in de sector samen vooruit!

Tot slot geven we vanuit het Living Lab voor Agro-ecologie en Biologische Landbouw een update van ons jaarprogramma en delen we het overzicht van de projectoproepen voor agro-ecologie en biologische landbouw.

Je kan je tot 22 september inschrijven voor deze online meeting op de inschrijvingspagina.

Programma

Ruben Savels (UGENT) - TAPE (Tool for Agroecology Performance Evaluation) 

In zijn doctoraatsonderzoek verkent Ruben de TAPE-tool. De tool wordt normaal gebruikt om een landbouwbedrijf een duurzaameheidsscore te geven. In zijn onderzoek bekijkt Ruben of je met de evaluatietool ook hele sectoren kan scoren op vlak van duurzaamheid en je de gewenste verduurzaming in de sector kan bepalen?

Bram van Helvoort (HAS University) - agroecologie als transitiepad naar een duurzaam Nederlands voedselsysteem

In dit onderzoek evalueert men of agro-ecologische landbouw toekomst heeft in Nederland. Bram zoekt antwoord op de volgende vragen:

  • Kan agro-ecologische landbouw een duurzame transitie voor de landbouw realiseren? 
  • Welke beleids- en onderzoeksstrategie is voor die transitie nodig?

Dylan Feyaerts - Jaarprogramma van het Living Lab AE & BIO

In januari selecteerden we met het netwerk het jaarthema 'samenwerking in de keten' waarover verschillende activiteiten worden georganiseerd in 2023. We hebben al een systeemanalyse achter de rug en delen de resultaten met jullie. Tijdens de oefening identificeerden we de factoren die samenwerking tussen landbouwer, verwerker, verkoper en consument vooruithelpen of tegenwerken. Verder kijken we vooruit naar de andere activiteiten die hier nog rond georganiseerd zullen worden.