Bezoekmomenten meloenteelt op biobedrijven

Interesse in de teelt van biomeloenen? Kom langs op een van de bezoekmomenten bij een bedrijf in jouw buurt en kijk hoe de telers daar aan de slag gaan met de biologische teelt van verschillende types meloen.

Donderdag 18 augustus 9u00 – Hoeve Het Blokhuis

Herkkantstraat, tegenover nummer 31 -  Herk-de-Stad

Hoeve Het Blokhuis is een CSA-bedrijf die reeds enkele jaren ervaring hebben met de teelt van meloen. Ze telen de meloenen verticaal in plastic tunnels. De meeste ervaring hebben ze met charentais meloen en ook dit jaar staan deze er nog het meest. Omdat de meeste galia meloenen vaak iets te grote vruchten gaven voor de klanten testen ze dit jaar ook een ras uit met erg kleine vruchten. Ook de Piel de Sapo wordt dit jaar uitgetest.

Maandag 22 augustus 15u00 – Ecodal-Kestemont

Grote Vijverselenweg, t.h.v. nummer 4 – Lennik

Cvba Kestemont heeft in het verleden meloen geteeld, maar was gestopt door problemen met Fusarium. Door vernieuwde interesse telen ze nu verschillende rassen charentais meloen in open lucht op een oppervlakte van iets meer dan een hectare. Bij de keuze van de rassen is speciale aandacht geschonken aan resistentie tegen Fusarium om een eventuele nieuwe besmetting voor te zijn.

Dinsdag 30 augustus 15u00 – Het Polderveld

Westkapellestraat 418 (eerste baantje rechts) – Knokke-Heist

CSA-bedrijf het Polderveld teelt groenten op bedden met organische mulch zonder bodembewerking.  De meloenen staan op antiworteldoek en dit jaar bekijken ze of er veel verschil is tussen het planten van meloen of rechtstreeks te zaaien bij charentais en watermeloen. 

Woensdag 31 augustus 15u00 – Het Bezeplein

Julianus Severinstraat t.h.v. nummer 15 - Kruibeke

Het bezeplein is een kleinschalig initiatief waar ze vooral bessen telen voor zelfpluk. Dit doen ze op een natuurlijke manier met een mulch van karton en houtsnippers. Omdat meloen ook een bes is (botanisch gezien dan toch) past deze in het plaatje. Dit jaar testen ze voor de eerste keer enkele planten van heel wat verschillende rassen en types meloen (watermeloen, galia, charentais, piel de sapo)
 

Voor deze bezoekmomenten is geen inschrijving nodig.
Meer info?
Sander Fleerakkers

Tel: 0473 35 35 24
E-mail: sander.fleerakkers@proefstation.be

Telers met interesse in de gangbare proeven met meloen of andere geïnteresseerden, zijn ook welkom om de themadag meloen te volgen op 25 augustus. Meer info vindt u hier: https://www.proefstation.be/event/themadag-meloen

melosun            ccbt project
De organisatie van deze bezoekmomenten valt binnen het CCBT-project “MeloSun: biologische openluchtteelt van diverse types meloen”.