Bedrijfsbezoeken bio melkveehouderij: Weidemanagement & ruwvoederproductie

Hoe aan de slag zonder kunstmest en herbiciden?

Ben je een melkveehouder en wil je de piste verkennen om af te stappen van het gebruik van kunstmest? Wil je meer voer uit de weide halen en zoek je inspiratie voor een goed beweidingsyteem? Ben je nieuwsgierig naar hoe je ruwvoeders teelt zonder de inzet van herbiciden? Dan ben je welkom op de bedrijfsbezoeken bij twee ervaren biologische melkveehouders. We bekijken hun aanpak van weidemanagement en ruwvoederproductie en hoe ze daarmee tot een goed rantsoen komen. Er is bijzonder veel aandacht voor een koolstofrijke bodem en bedrijfseigen eiwitproductie door de stikstofbindende vlinderbloemigen.

We krijgen er meer te horen over hoe ze een goede balans vinden tussen de productie op het land en bij de koe, en hoe zich dat vertaalt in een rendabele melkveehouderij.

Telkens een rondleiding door de bedrijfsleider(s) samen met de adviseur:

2 juli 13u-16u – Johan Boussemaere en Isabel (Oude zeedijk 9, 8600 Diksmuide)
Bio sinds 2017 met 130 Holstein melkkoeien (8.800 liter) en 100 ha land. Teelten: gras-klaver-kruiden, maïs, voederbieten en granen in combi met veldbonen en erwten. Weidesysteem met dagelijks omweiden op 33 ha huiskavel in 22 percelen. Opstart kaasmakerij in 2021.
Extra focus op het beweidingssysteem met adviseur Pieter Van Rumst (Obs’herbe).

September (info volgt) – De Witte Liereman (Lage Mierdse weg 21, 2360 Oud-Turnhout)
Bio sinds 2017 met 60 Fleckvieh melkkoeien en 40 ha land. Teelten: gras-klaver-kruiden, granen, maïs(-zonnebloem). Veel aandacht voor samenwerking landbouw-natuur en regionale (kracht-)voeders.
Extra focus op het rantsoen met adviseur Wim Govaerts.

Inschrijven
Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dit kan via www.biozoektboer.be, sander.van.haver@biozoektboer.be of 0470/26.66.60.

Meer info?
Contacteer Sander Van Haver (0470/26.66.60 of sander.van.haver@biozoektboer.be).

Deze activiteit is een organisatie binnen het project ‘Bio zoekt Boer’, een gezamenlijk initiatief van Boerenbond, Bioforum Vlaanderen en Algemeen Boerensyndicaat met de financiële steun van de Vlaamse Overheid.