Winterbijeenkomst: bemesting en bodemvruchtbaarheid in bio 
Een groene bodem voor een gezond biologisch agro-ecosysteem!

De studiedag wordt georganiseerd op twee data en plaatsen.

Save the date voor deze interactieve studiedag op 6 februari 2024. Lokale peulvruchten vormen een belangrijk onderdeel van de eiwittransitie. Wat is de stand van zaken qua beleid, teelt, verwerking, productie en vermarkting van soja, kikkererwten, gele erwten, droogbonen en edamame? Hoe kan de toekomst van deze lokale peulvruchten voor humane voeding eruitzien? En waarom is het belangrijk dat we hierop inzetten? 

PAS en ammoniakreductie: regelmatig beheersen ze het (politieke) nieuws, maar hoe ga je er (in de toekomst) mee om in je bedrijfsvoering? Tijdens dit online discussieforum loodsen we je door de bestaande maatregelen en inspireren je met potentiële maatregelen uit andere sectoren of het buitenland. Wat is er volgens jou wettelijk, praktisch en economisch haalbaar?

Op donderdag 1 februari 2024 organiseren we binnen het Boer Bricoleur netwerk een basisopleiding FreeCAD.

FoodForward slaat voor een laatste keer haar vleugels uit. Op 24 januari is er een bezoek gepland aan Piet & Hilde van Eetbos Deinze. In de voormiddag is er een inhoudelijk programma waarin de projectactiviteiten en -resultaten toegelicht worden. Na een ecologische lunch wordt het veld op gegaan en daarna afgesloten met een drankje. 

Sommige eenvoudige taken op het bedrijf vragen vaak relatief veel aandacht. Openen en sluiten van ventilatieluiken in serres, beheer van de irrigatie met druppelslang, openen en sluiten van de deuren en nesten van een mobiele kippenstal,… Daarom organiseren we binnen het Boer Bricoleur netwerk een workshop rond basis automatisering voor de kleinschalige landbouw

De Biokennisweek is het online en live event voor ondernemers die hun bedrijf verder willen brengen met biokennis en inspiratie.

Van 22 december 2023 tot 27 januari 2024 kan je in Gent deelnemen aan de vierdaagse cursusreeks 'verdieping bedrijfseconomie' van Landwijzer.

Dinsdag 19 december gaat een demo boerderijcompostering door op de Campus Vesta, ikv het C-martlife project.