Demodag agro-ecologisch proefplatform Hansbeke

Op 29 juni 2023 om 11u bent u van harte welkom op het Proefplatform te Hansbeke! Op deze velden kan u zien hoe een landbouwsysteem met een minimum aan kosten stabiele en betrouwbare oogsten haalt.

Bedrijfsleider Felix de Bousies doet beroep op consulent Alain Peeters en ILVO om zijn akkerbouwbedrijf met granen en peulvruchten over te schakelen op een agro-ecologisch bedrijfssysteem zonder gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en ploegen. Alain Peeters hielp bij het ontwerp van het bedrijfssysteem, waaronder de gewasrotatie, bodembeheer, ziekten en plagen bij gewassen, onkruidbeheer en gewaskeuze. ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, monitort het systeem en onderzoekt hoe deze praktijken de ganse landbouwsector vooruit kunnen helpen. 

Eén maal per jaar worden de geteste praktijken en onderzoeksresultaten op en begrijpelijk manier aan het brede publiek getoond. 

Programma

11u00 - 13u00   Machinedemo's en uitleg door experten op de velden (deel 1). U kiest zelf wat u volgt. Keuze uit oa. strokenteelt granen en peulvruchten, kruidenrijk grasland, bodemstructuur verbeteren, ...

13u00 - 14u00   Netwerklunch met broodproeverij

14u00 - 15u00   Toelichting belangrijkste nieuws. Vlaams minister voor landbouw Jo Brouns en experten aan het woord.

15u00 - 17u00   Uitleg door experten op de velden (deel 2) U kiest zelf wat u volgt. Keuze uit oa. kikkererwten, doorzaai van rogge in klaver, oude graansoorten, ...

17u00 - 18u00   Netwerkreceptie napraten met een hapje en een drankje

Doorlopend       Markt met agro-ecologische partners uit Vlaanderen

Iedereen die wil bijleren is welkom, zowel landbouwers, adviseurs en ketenspelers als leerkrachten, beleidsmedewerkers en onderzoekers.

Schrijf je hier nu in!

Meer info?
dylan.feyaerts@ilvo.vlaanderen.be
+32 9 272 23 46 

Locatie

Warandestraat te Hansbeke, vlakbij station Hansbeke