Skip to main navigation
Home

Main menu

  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Breadcrumb

  1. Home
  2. Onderzoek Naar Waarde CSA-boerderijen Voor Wilde Bestuivers Wint Thesisprijs

Onderzoek naar waarde CSA-boerderijen voor wilde bestuivers wint thesisprijs

05/03/2025
Laura Golsteyn (CCBT)

akkerbouw

kruiden

sierteelt

groenten

biodiversiteit

onderzoek & beleid

Op 27 februari werd voor de vierde maal de thesisprijs agro-ecologie en biologische landbouw uitgereikt door het Vlaamse BioKennisNetwerk (Biobedrijfsnetwerken (BioForum), CCBT, Living Lab Agro-ecologie en Biologische Landbouw), Boerenbond en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. De uitreiking vond plaats bij CSA De Klepper tijdens een ‘LLAEBIO draait door’-moment. Jutta Crois, afgestudeerd aan de Universiteit Gent, ontving felicitaties van de jury voor haar masterproef ‘Behoud van wilde bestuivers in agrarische landschappen: de waarde van CSA boerderijen voor bestuivende insecten’. Ze ging naar huis met een geldprijs van €750, deze keer gesponsord door partner Boerenbond.

thesisprijs winnaar
Koen Vanhentenrijk (Boerenbond) reikt de cheque uit aan Jutta Crois, de winnares van de thesisprijs.


De voorbije decennia worden gekenmerkt door een verlies aan biodiversiteit en insectendiversiteit. De omschakeling van waardevolle habitats naar arealen voor intensieve voedselproductie maakt landbouw tot één van de hoofdoorzaken van deze verliezen. Recent gaat echter steeds meer aandacht uit naar landbouwdiversificatie om de teloorgang van (bestuivende) insecten tegen te gaan. Community supported agriculture (CSA) vertegenwoordigt een kleinschalige vorm van landbouw, die getypeerd wordt door een uitgebreide gewasdiversificatie. Daarom onderzocht Jutta in haar thesis wat de waarde van dit type landbouw is in het bieden van voedselbronnen voor wilde bestuivers, in vergelijking met semi-natuurlijk graslanden. Deze laatste worden namelijk als meest waardevolle habitats gezien met betrekking tot de bloemvoorziening voor bestuivers in de nazomer. Uit dit onderzoek blijkt dat de vegetatiebedekking en -soortenrijkdom vergelijkbaar zijn voor beide habitats en dat de bloemabundantie zelfs hoger is in CSA’s. Ook de aantallen en soortenrijkdom van bestuivers zijn vergelijkbaar. De samenstelling van de vegetatie- en bestuiversgemeenschap verschillen echter tussen beide habitats, wat hen complementair maakt. CSA-boerderijen kunnen dus als waardevolle habitat voor bestuivers beschouwd worden.


Op 27 februari werd voor de vierde maal de thesisprijs agro-ecologie en biologische landbouw uitgereikt. Jutta Crois, afgestudeerd in 2024 als bio-ingenieur aan de UGent, ontving een geldprijs van 750 euro, deze keer gesponsord door partner Boerenbond, voor haar masterproef ‘Behoud van wilde bestuivers in agrarische landschappen: de waarde van CSA boerderijen voor bestuivende insecten’. Haar onderzoek werd begeleid door Prof. dr. ir. Kris Verheyen en dr. ir. Maxime Eeraerts van de vakgroep Omgeving (ForNaLab). De jury beoordeelde voornamelijk de betrokkenheid/interactie met de CSA-bedrijven als erg positief. De Klepper in Meise, waar we te gast waren voor de uitreiking, was één van de CSA-boerderijen waar Jutta gegevens verzamelde voor haar onderzoek. Het onderzoek van Jutta bewees nogmaals dat natuur en landbouw of preciezer natuurpercelen en landbouwpercelen samen een groot potentieel bieden.

In dit artikel kan je meer lezen over het onderzoek van Jutta.

Om kans te maken op de prijs, moesten kandidaten (studenten afgestudeerd als master of als professionele bachelor van de promoties 2023 en 2024) namelijk de resultaten van hun thesis vertalen naar een praktijkrelevant artikel voor de biologische sector (voornamelijk landbouwers, maar ook verwerkers, winkeliers of consumenten). De jury bestond uit vertegenwoordigers van de biologische landbouwsector (Boerenbond en Bioforum), het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en de kennisnetwerken Living Lab Agro-ecologie en Biologische Landbouw (LLAEBIO) en CCBT. De eindwerken werden beoordeeld op inhoud, relevantie, innovatie en onderzoekskwaliteit. Daarnaast werd ook gekeken naar de leesbaarheid en de praktijkrelevantie van het bijbehorend artikel.

Naast de winnaar werden nog twee andere afgestudeerden genomineerd uit de zeven kandidaten:

  • Valentijn De Cauwer – Onderliggende mechanismen van de interactie tussen de mier Crematogaster scutellaris en de roofmijt Amblyseius swirskii – Promotoren en begeleider: Prof. dr. ir Patrick De Clercq (UGent) en Dr. Bruno Gobin (Viaverda) en ir Christophe Noppe (UGent) – Master aan de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Universiteit Gent
  • Nathan Bosseler – Exploring farmers' perspectives on Community Supported Agroforestry: The role of CSA structures in promoting agroforestry implementation. - Promotoren & begeleiders: Dr. Ioanna Mouratiadou (Isara), Prof. Dr. Geir Lieblein (NMBU), Dr. Ir. Erwin Wauters (ILVO) en ir. Helena Tavenier (ILVO) – Europese Master in Agro-ecologie - NMBU (Noorwegen) en Isara (Frankrijk)

Ook deze werken apprecieerde de jury voor hun bijdrage aan de kennisopbouw rond agro-ecologie en biologische landbouw. Ook hun onderzoek was relevant en interessant voor de biologische sector.

thesisprijs jury en kandidaten
De winnaars van de thesisprijs samen met de jury bij CSA De Klepper.

 

Met de uitreiking van deze thesisprijs wil het Vlaams BioKennisNetwerk het onderzoek voor de biologische en agro-ecologische landbouw in de kijker zetten bij studenten, docenten en bij uitbreiding ook het brede publiek. Het doel is de link tussen hoger onderwijs en onderzoek hierdoor te versterken.

De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. Ken jij studenten die momenteel een thesis schrijven die relevant is voor de biosector? Laat het ons weten! Ook studenten die nog een onderwerp moeten kiezen en interesse hebben in de biologische landbouw of de agro-ecologische transitie zijn heel welkom bij Bioforum, CCBT of LLAEBIO.

 

Meer info?
Neem contact op met Lieve De Cock (LLAEBIO-ILVO),  lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be
of Carmen Landuyt (CCBT) carmen.landuyt@ccbt.be

 

Het Vlaams BioKennisNetwerk is een samenwerking tussen Biobedrijfsnetwerken (Bioforum), CCBT en LLAEBIO (ILVO) en de stakeholders van deze drie netwerken. Hun doel is onderzoek en kennisuitwisseling voor de biologische sector in Vlaanderen te stimuleren en te versterken. De netwerken werken hierbij samen en stemmen hun activiteiten af om zo te komen tot een efficiënt kennisbeleid voor de Vlaamse biosector.

Op ‘LLAEBIO draait door’-activiteiten ontmoeten enthousiastelingen voor agro-ecologie of biologische landbouw elkaar om de drie à vier maanden. Je kan er landbouwers, overheidsmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, industriële en logistieke spelers verwachten.

Related projects
Behoud van wilde bestuivers in agrarische landschappen: de waarde van CSA boerderijen voor bestuivende insecten
Onderliggende mechanismen van de interactie tussen de mier Crematogaster scutellaris en de roofmijt Amblyseius swirskii
Onderzoek naar de perspectieven van landbouwers op 'Community Supported Agroforestry': de rol van CSA structuren ter bevordering van de implementatie van agroforestry

Search per category

ruminants
poultry
pigs
pome fruit
soft fruit
arable land
protected crops
herbs
flowers
vegetables
soil fertility
biodiversity
energy
research & policy
project calls

Calendar

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Demo Johnson Su
20/05/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
Demo Johnson Su
22/05/2025
Ontdek durumtarwe, een innovatieve graansoort!
04/06/2025
› meer activiteiten

website by startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • News
  • About
  • Research Centres
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
  • Log in