Skip to main navigation
Home

Main menu

  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Breadcrumb

  1. Home
  2. Nieuw Onderzoek Bestudeert Mogelijkheden Alternatieve Granen

Nieuw onderzoek bestudeert mogelijkheden alternatieve granen

17/02/2016

akkerbouw

biodiversiteit

Aan de Hogeschool Gent onderzoekt het multidisciplinair onderzoeksproject Altergrain welke mogelijkheden er in Vlaanderen zijn voor alternatieve granen en pseudogranen. Het gaat daarbij uit van een volledige ketenbenadering.

Het onderzoek gaat in op de veld- en verwerkingsfase, de nutritionele aspecten voor en na verwerking tot afgeleide broodproducten en op de economische mogelijkheden van deze gewassen in de Vlaamse regio. 

Achtergrond

95 procent van het wereldwijde voedselaanbod komt van 10 plantensoorten, waaronder tarwe, rijst en maïs. Die ondervinden echter de nadelen van een doorgedreven selectie: ze bevatten minder waardevolle nutritionele componenten en een sterke verhoging van bestanddelen als gluten. Willen we voedselzekerheid, dan is er een hogere gewasdiversiteit nodig. Enerzijds zorgt dat voor meer veerkracht tegen plagen, extreem weer en klimaatsverandering. Anderzijds kan het ook zorgne voor een gevarieerder dieet en zo onze gezondheid vooruithelpen. 

Dat kan alleen realiteit worden met een geïntegreerde aanpak. Voedingsbedrijven en consumenten hebben al langer interesse in oude en bij ons minder gekende gewassen. Denk aan alternatieve granen (vb. Teff, eenkoorn, emmertarwe en khorasan) en pseudogranen (boekweit, quinoa en amarant). Mensen zoeken naar meer diversiteit in wat ze eten, maar ook naar glutenvrije alternatieven. Bovendein dragen deze gewassen ook bij tot meer duurzaamheid door hun rol in de teeltrotatie. Ze dragen bij tot minder onkruid en ziektes, en meer bodemvruchtbaarheid. Ze staan vaak ook bekend als low input-gewassen, waardoor er ook minder bestrijdingsmiddelen en meststoffen nodig zijn. 

Dit project van de HoGent steunt ondermeer op de resultaten van het Europese HealthyMinorCereals-project.

Meer info?
dr. Willem De Keyzer – Hogeschool Gent – T: 09 243 23 72

Bron: HoGent

Search per category

ruminants
poultry
pigs
pome fruit
soft fruit
arable land
protected crops
herbs
flowers
vegetables
soil fertility
biodiversity
energy
research & policy
project calls

Calendar

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Opleiding lange staarten in de varkenshouderij
15/05/2025
Proefveldbezoek gele erwten
15/05/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
Terr’eau bio, le salon bio des Hauts-de-France
17/06/2025
› meer activiteiten

website by startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • News
  • About
  • Research Centres
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
  • Log in