Skip to main navigation
Home

Main menu

  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Breadcrumb

  1. Home
  2. Terugblik Studiedag: Groene Bodem Voor Een Gezond Bio Agro-ecosysteem!

Terugblik Studiedag: Groene bodem voor een gezond bio agro-ecosysteem!

13/03/2024
Jasper Vanbesien (Inagro)

herkauwers

kleinfruit

akkerbouw

groenten

bodemvruchtbaarheid

Op 19 februari 2024 kwamen een 90-tal geïnteresseerden (voornamelijk bio-telers) samen op ILVO voor de tweede winterbijeenkomst ‘bemesting en bodemvruchtbaarheid’. Tijdens een dagvullend programma werd samen met onderzoekers van Inagro, ILVO, Proefcentrum Pamel en PCG gewerkt rond de centrale vragen: ‘Een goede bodemvruchtbaarheid is essentieel voor een gezonde plantengroei. Of is het net andersom? Of gewoon beide? En hoe borgen we dat er geen ‘lek’ ontstaat met negatieve impact op het bredere agro-ecosysteem?’ Met Ineke Maes (Bond Beter Leefmilieu) en Pieter Van Rumst (Obs’Herbe) namen ook twee externe sprekers deel.

De voormiddag van de goed gestoffeerde dag werd ingevuld met presentaties en discussiemomenten rond de plant als sturend organisme van bodemprocessen. De namiddag focuste dan weer meer op nutriënten en waterkwaliteit. Een panelgesprek met experten vulde het laatste deel van de dag in. Geëngageerde bio-telers Jen Nold en Michiel Vanpoucke openden het programma met het benoemen van de vragen die in de bio-sector leven rond (biologische) bodemkwaliteit en concludeerden het evenement eveneens met enkele reflecties.

Voor wie deze studiedag gemist heeft of er enkele zaken wil op naslaan, zijn de presentaties van de verschillende onderwerpen beschikbaar (klik op de titel voor de link naar de pdf)! Daarnaast zijn van enkele presentaties ook video-opnames gemaakt.

Fotosynthese: De groene motor ontleed

Koen Willekens (ILVO) legt in zijn presentatie uit wat de functies zijn van planten en wijst tegelijk op de noodzaak van plantengroei voor het behoud van een gezonde bodem. Planten voeden het bodemleven namelijk continu! Is het niet via de levende wortels dan is het met afgestorven plantenmateriaal.

Bekijk de opname.

Groen doorheen het seizoen

Lieven Delanote (Inagro) wijst op praktisch mogelijkheden en concepten om meer groen te voorzien in groente- en akkerbouw rotaties. Denk aan biodiverse groenbedekkers, voorjaarsgroenbedekkers en onderzaai van groenbedekkers in teelten.

Bekijk de opname.

Grasklaver- kruiden

Pieter Van Rumst (Obs’Herbe) vertelt over het belang van grasklaverkruiden in een biologische vruchtwisseling en hoe je die best beheert. Verschillende plantensoorten combineren zorgt voor een stevigere (diepere) beworteling! En waarom je soortenrijke grasklaver met grazende herkauwers beheren?

Bekijk de opname.

Belang van goede waterkwaliteit

Ineke Maes benadrukt vanuit haar functie bij Bond Beter Leefmilieu waarom een goede waterkwaliteit belangrijk is voor het agro-ecosysteem. Gezondheid voorop maar ook voor de economie van betekenis!

Hoe scoort bio inzake waterkwaliteit?

Lieven Delanote (Inagro) licht onder andere met cijfers van Inagro toe dat de biologische landbouw het helemaal niet slecht doet om de waterkwaliteit te beschermen. Toch blijven er ook in bio risicoteelten bestaan en is onderzoek naar bepaalde fenomenen noodzakelijk.

Bekijk de opname.

Bemesten met stalmest

Jasper Vanbesien (Inagro) geeft een overzicht van resultaten van recente bemestingsproeven. Sommige bevindingen roepen extra vragen op. Hoe komt het dat de knolselderteelt zonder bemesting kon? Andere geven duidelijke antwoorden.

Een groen pad

Bram De Keyzer (Proefcentrum Pamel) doet onderzoek naar groene, met planten ingezaaide, paden tussen aardbeien. In zijn presentatie geeft hij een korte stand van zaken en toont hij hoe de situatie op het proefveld was.

Bekijk de opname.

Stikstofbeschikbaarheid correct inschatten

Koen Willekens (ILVO) illustreert aan de hand van recente meetresultaten op bio-percelen in Vlaanderen waar de linken liggen tussen stikstofbeschikbaarheid en opbouw van bodemvruchtbaarheid. Hij wijst hierbij op het werk die op de plank ligt om tot voorspellende meetsystemen te komen.

 

Terugblik winterbijeenkomst 2023

Wie ten slotte ook nog eens wil terugkijken naar de vorige winterbijeenkomst van 2023, waar o.a. de knoppen werden uitgelegd waarmee je de stikstofbeschikbaarheid kan sturen, kan hier terecht. 

 

Onderzoek uitgevoerd in het kader van het Demoproject ‘Biobemestingspraktijk borgt goede waterkwaliteit’. Dit demonstratieproject wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) 
logo winterbijeenkomst

logo's
logo ccbt        logo bioforum     csa

 

Related projects
Bio bemestingspraktijk borgt goede waterkwaliteit

Search per category

ruminants
poultry
pigs
pome fruit
soft fruit
arable land
protected crops
herbs
flowers
vegetables
soil fertility
biodiversity
energy
research & policy
project calls

Calendar

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Demo Johnson Su
20/05/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
Demo Johnson Su
22/05/2025
Ontdek durumtarwe, een innovatieve graansoort!
04/06/2025
› meer activiteiten

website by startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • News
  • About
  • Research Centres
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
  • Log in