Skip to main navigation
Home

Main menu

  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Breadcrumb

  1. Home
  2. Hittebehandeling Van Krachtvoeders Biedt Mogelijkheden

Hittebehandeling van krachtvoeders biedt mogelijkheden

20/04/2017
Luk Sobry (Wim Govaerts & co cvba)

herkauwers

In de biologische veehouderij zijn rantsoenen op basis van grasklaver doorgaans ruim voorzien in onbestendig eiwit vanuit het ruwvoeder, in dat geval is enkel het bestendig eiwit in het aanvullende krachtvoeder gewenst. De eiwit behoefte voor de hoogproductieve dieren worden dan het meest efficiënt ingevuld door grondstoffen met een hoge DVE (darm verteerbaar eiwit) waarde gecombineerd met een hoge bestendigheid van het ruw eiwit (RE) zoals sojaschilfers. 

De afhankelijkheid van deze overzeese eiwitbron kan echter verminderd worden indien de bestendigheid van het eiwit van regionale eiwitrijke grondstoffen kan worden opgekrikt. Dit kan door een hittebehandeling toe te passen, dit vermindert de afbraak van het eiwit in de pens door denaturatie van de eiwitten en het vormen van verbindingen tussen eiwitten en koolhydraten en tussen eiwitten onderling. Dit proces dient echter nauwgezet uitgevoerd te worden: wordt er te weinig verhit dan is er weinig effect, wordt er te veel verhit dan wordt het eiwit deels onverteerbaar.

In het CCBT- project ‘Meer DVE voor biologische vee' werd nagaan op welke manier we het eiwit in de beschikbare biologische krachtvoergrondstoffen met een hittebehandeling bestendiger kunnen maken.  

Hittebehandeling van veldbonen en lupinen met een ‘fluid bed toaster’ leverde in Deense studies een goede verbetering van de bestendigheid van het eiwit. Rekening houdend met de prijzen van de grondstoffen en de kost van de hittebehandeling kunnen veldbonen door de verhoging van de DVE waarde sojaschilfers deels vervangen met een daling van de voederkostprijs.  

Het eiwit in schilfers en schroten van oliezaden kan door een hittebehandeling in aanwezigheid van een suiker bestendiger worden gemaakt. Dit wordt met succes toegepast op gangbaar sojaschroot, waarbij xylose als suiker wordt gebruikt. Xylose is echter niet biologisch beschikbaar maar zou kunnen vervangen worden door glucose voor de behandeling van biologische oliezaadschilfers. In een laboproef werden de procesparameters (temperatuur, tijdsduur en bijmengingspercentage glucose) van de hittebehandeling onderzocht.  Verhoging van de pensbestendigheid van het RE werd bekomen met sojaschilfers en met lijnzaadschilfers. Het RE van de gebruikte  grondstoffen bleek in de in vitro verteringssimulatie ook bij de onbehandelde schilfers al redelijk hoog.  

Lees het samenvattend verslag hier.

Het project beoordelen en opmerkingen of een pluim geven kan HIER!

Meer info?
Luk Sobry
Tel: +32 (0)476 208 717
E-mail: luk.sobry@bioconsult.be

 
Related projects
Meer DVE voor biologisch vee

Search per category

ruminants
poultry
pigs
pome fruit
soft fruit
arable land
protected crops
herbs
flowers
vegetables
soil fertility
biodiversity
energy
research & policy
project calls

Calendar

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Ontdek durumtarwe, een innovatieve graansoort!
04/06/2025
FruitFocus
05/06/2025
Bezoeken aan de CRA-W graanrassenproeven
06/06/2025
Terr’eau bio, le salon bio des Hauts-de-France
17/06/2025
Hooibeekhoeve Binnen(ste)Buiten
17/06/2025
› meer activiteiten

website by startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • News
  • About
  • Research Centres
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
  • Log in