Skip to main navigation
Home

Main menu

  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Breadcrumb

  1. Home
  2. Voer Voor Bio Schapen En Vleesvee

Voer voor bio schapen en vleesvee

25/08/2016
David Peers (IOTA, UK)

herkauwers

Als biologisch schapen- of vleesveehouder kan je het gebruik van krachtvoer minimaliseren door middel van een goed beheer van het begraasd grasland en ander ruwvoer. Een Engelstalige technische brochure, geproduceerd door het Engelse ‘Institute of Organic Training en Advice’ baseert zich op diverse studies die het belang van praktijken zoals voederanalyse, scoren van de lichaamsconditie en graslandmanagement benadrukken. Ze geeft praktische aanwijzingen over hoe je dergelijke management praktijken kan gebruiken om de prestaties en het welzijn van je runderen en schapen te verbeteren en tegelijk de afhankelijkheid van ingevoerd krachtvoer af te bouwen. De aanbevelingen vertrekken vanuit de monitoring van de lichaamsconditie als het belangrijkste instrument voor een effectieve rantsoenering. De brochure bevat informatie over de pensfunctie, de voedingsbehoefte van runderen en schapen, voederopname, voedergewassen en voedersamenstelling. Ze benadrukt het belang van praktijken zoals analyse van de voedergewassen, het scoren van de lichaamsconditie en echoscopie die je helpen om je vee effectiever te beheren.

Bevindingen en aanbevelingen:

  • Nat, slecht gefermenteerde en eiwitarme kuilen zullen belangrijke voedingsstoffen ontbreken, wat onvoldoende zal zijn voor jongvee of lammeren. Het produceren van hoogkwalitatief kuilvoer door het nemen van meerdere snedes of door het veld te laten voorbegrazen kan een groot verschil maken.
  • Het analyseren van het kuilvoer zal u helpen om ervoor te zorgen dat de groeiende en drachtige dieren de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.
  • Het scoren van de lichaamsconditie van ooien en koeien en vergelijken met gepubliceerde doelen zal u helpen uitval en problemen met afkalven/lammeren te verminderen.
  • Bij ooien kan een stijgend voedingsniveau in de aanloop naar de paring het scanningspercentage verhogen. Het kan ook van invloed zijn op ooi mortaliteit, lam overleving, groei- en kudde vervangingsratio's.
  • Het scoren van de lichaamsconditie en het gebruik van echoscopie bij de ooien en het aanpassen van het management op basis van het aantal lammeren dat ze dragen zal helpen zorgen voor adequate voeding en verspillingen vermijden.
  • Het inplannen van het lammeren en het afkalven tegelijk met de lentegras-groei kan u in staat stellen om aan de voedingswaarde te voldoen zonder dat u extra krachtvoer hoeft te gebruiken.
  • De voordelen van hoogkwalitatief ruwvoer worden duidelijk wanneer het in verband wordt gebracht met de voorspellingen van de veeprestaties.
  • Deze brochure laat zien dat het mogelijk is om met ruwvoer alleen toch te voldoen aan de behoeften van schapen en vleesvee, maar de productie van hoogwaardig ruwvoer is essentieel.
 
Bron: agricology.co.uk
Brochure: http://www.agricology.co.uk/sites/default/files/IOTA_Organic-beef-and-sheep-nutrition.pdf
 

Search per category

ruminants
poultry
pigs
pome fruit
soft fruit
arable land
protected crops
herbs
flowers
vegetables
soil fertility
biodiversity
energy
research & policy
project calls

Calendar

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Opleiding lange staarten in de varkenshouderij
15/05/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
Terr’eau bio, le salon bio des Hauts-de-France
17/06/2025
Öko-Feldtage 2025 (Duitsland)
18/06/2025
› meer activiteiten

website by startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • News
  • About
  • Research Centres
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
  • Log in