Naar een weerbaarder bio komkommergewas via bladtoepassingen

Komkommer is een belangrijk gewas binnen de biologische serreteelt, zowel in verwarmde als in koude kassen en plastiek tunnelteelten. De teelt biedt een goede afwisseling met andere vruchtgroenten zoals tomaat, paprika en aubergine, die tot dezelfde plantenfamilie behoren. Helaas worden komkommerplanten vaak vroegtijdig aangetast door ziekten en plagen, met witziekte (echte meeldauw) als voornaamste probleem. Biologische telers geven aan dat een sterk en gezond gewas behouden bijzonder uitdagend is.
Naar duurzame beheersing: resistentie en plantversterking
Biotelers zetten in op preventieve maatregelen, zoals klimaatregeling in de kas en het gebruik van specifieke rassen. Daarnaast groeit de interesse in biostimulanten en bladmeststoffen die de plantweerbaarheid zouden verhogen. Deze middelen kunnen de opname van voedingsstoffen bevorderen en de algemene plantgezondheid verbeteren. Toch is de praktische effectiviteit van deze middelen in de teelt van komkommer nog onvoldoende onderbouwd.
Onderzoeksopzet nieuw CCBT-project
Binnen het CCBT onderzoeksproject Resculeaf (Weerbaarheid van komkommerplanten verhogen via bladtoepassingen), gecoördineerd door Viaverda, wordt in twee fasen gewerkt.
In het eerste jaar startte op 4 juni 2025 een serreproef bij Viaverda in een verwarmde serre van 360 m², met twee komkommerrassen geënt op dezelfde onderstam (Prodito):
- Dee Lite – een gangbaar ras, eerder gevoelig gebleken voor witziekte.
- Blue Heaven – een nieuw ras met veronderstelde resistentie tegen witziekte.
Op beide rassen worden vijf verschillende bladversterkende middelen getest (naast een controlebehandeling met enkel water). De middelen omvatten: Fytosave, Salicyl Puur, SilicaPower, Crop Protect en HarmonyO.
In het tweede jaar volgt een praktijktoets in een tunnel (ca. 250 m²). Parallel worden telers betrokken via studiedagen en persoonlijke contacten. Geïnteresseerde telers kunnen een middel uittesten in hun eigen serre of tunnel. Ze kunnen hiervoor contact opnemen met Viaverda. Hun praktische ervaringen worden geregistreerd als indicatie van gebruiksgemak en meerwaarde in de praktijk.
De resultaten moeten duidelijkheid bieden over de weerbaarheid van nieuwe rassen én de rol van plantversterkende middelen voor de komkommerteelt. Indien succesvolle strategieën worden geïdentificeerd, kunnen deze bijdragen tot een duurzamer en rendabeler komkommerteeltsysteem.
Op dinsdag 1 juli, 16u30 tot 18u, vindt het Proefveldbezoek bio groenten onder bescherming plaats bij Viaverda in Kruisem. Op dat moment kan je de aanplant zelf bekijken en meer te weten komen over het project. Inschrijven via deze link.
Meer info?
Voor meer informatie over het project of deelname aan de praktijkproef, neem contact op via www.viaverda.be of met An Van de Walle: an.vandewalle@viaverda.be