Groen-te-len: Groenbemesters onder biologische groenteteelten
Situering
Een goede bodemvruchtbaarheid staat centraal in de biologische landbouw. Groenbemesters hebben een sturende rol in bodemvormende processen maar zijn in een intensief groenteteeltplan moeilijk inpasbaar. Onderzaai van groenbemesters in granen (voornamelijk witte klaver) en maïs (gras en/of klaver) is al gebruikelijk. Het valt echter op dat deze praktijk nog nauwelijks wordt toegepast in de groenteteelt. Inzichten vanuit de regeneratieve landbouw die het belang van groenbemesters (gewasdiversiteit, bodembedekking, levende wortels (en wortelexudaten)) vooropstelt, bracht de CSA-telers op het idee voor deze operationele groep.
Doelstellingen
Planten voeden via hun wortelexudaten in belangrijke mate de bodem. Een diverse begroeiing (gewassen, groenbemesters,…) is daarom belangrijk. Dit is de insteek van regeneratieve landbouw. Er worden twee innovatieve en participatieve ontwikkelingstrajecten ontwikkeld: onderzaai van groenbemesters in groenten en het groen houden van de paden/trekkersporen. De hoofddoelstelling van dit EIP-innovatieproject is om te onderzoeken welke groenbemesters onder welke omstandigheden en in welke groenten het best kunnen worden toegepast zodat de bodem maximaal en divers bedekt is met een minimale impact op de gewasontwikkeling en opbrengst.
Mogelijk hebben kleinschalige biologische tuinbouwbedrijven, met een intensief, maar divers teeltplan, hiervoor meer vrijheidsgraden dan een grootschaliger bedrijf.
Uitvoering
Door een combinatie van on farm proeven door de deelnemende praktijkbedrijven en enkele praktijkproeven op Inagro zal er in participatief onderzoek nagegaan worden welke groenbemesters onder welke omstandigheden in welke groenten tot een succesvolle aanpak kunnen leiden zodat de bodem maximaal en divers bedekt is met een minimale impact op de gewasontwikkeling en opbrengst. Onderzaai van groenbemesters in groenten en het beheer van groene paden brengen ook specifieke uitdagingen inzake mechanisatie met zich mee. De operationele groep zoekt ook hiervoor naar creatieve oplossingen die passen binnen de bedrijfsvoering van een kleinschalig groentebedrijf.
Jasper Vanbesien, jasper.vanbesien@inagro.be
Europees partnerschap voor innovatie (EIP) - Operationele groepen
7 biologische bloemen/groenten-telers, Aardevol CV, adviseur Naturim, Neutkens Zaadhandel en het CSA-netwerk Vlaanderen