Akkervarkens voor meer circulariteit

Een aantal korte ketenbedrijven hebben een kleinschalige tak varkenshouderij naast hun hoofdtak met groententeelt. De varkens wroeten er op de groentepercelen om gewasresten op te ruimen en dragen bij aan de circulariteit op het bedrijf. Echter, het risico op besmettingen bij de mens met varkensspoelworm zorgt voor algemene terughoudendheid om deze techniek verder in te zetten. Binnen het CCBT-project “akkervarkens” onderzoeken Inagro en Bioforum hoe dit risico beperkt kan worden.
Varkens houden op het akkerland biedt vele voordelen:
- Naar dierenwelzijn toe, want varkens krijgen een gevarieerde uitloop waar ze hun natuurlijke wroetgedrag kunnen uitoefenen;
- Ze krijgen daarnaast een gevarieerd rantsoen door het opruimen van gewasresten;
- Dit betekent dan weer winst voor de landbouwer door uitgespaarde voerkosten;
- Vermindering van gewasresten kan onkruid-, opslag- en ziekte-druk in de volgteelt verminderen;
- Het wroetgedrag van het varken zorgt daarnaast eveneens voor natuurlijke bodembewerking van het perceel
Speciale aandacht voor parasitaire besmettingen
Het risico op besmettingen bij de mens met varkensspoelworm zorgt voor terughoudendheid om hier breder mee aan de slag te gaan. Binnen dit CCBT-project willen we nagaan of dit terecht is. Er wordt speciale aandacht besteed aan wormenproblematiek d.m.v. consequent mestonderzoek, kennis rond perceelshistoriek en teeltrotatie. Deze drie maatregelen zouden het risico op besmetting namelijk aanzienlijk kunnen terug dringen.
Lerend netwerk
Binnen dit project wordt een lerend netwerk opgericht waarbij boeren met interesse of ervaring in het roteren van varkens op akkerland worden samengebracht. De vragen die spelen worden in kaart gebracht, en waar nuttig worden er experten uitgenodigd om deze vragen het hoofd te bieden. Dit netwerk zal kennisuitwisseling en samenwerking bevorderen, ideeën samenbrengen en samenhorigheid creëren.
Opvolging ervaringspercelen
Daarnaast worden er binnen dit project enkele ervaringspercelen opgevolgd om praktische inzichten te krijgen. Het project biedt eveneens ruimte voor een kleinschalige praktijkproef die, in afstemming met de gebruikersgroep, verder vorm krijgt. Aan het einde van het project wordt een informatieve gids samengesteld met richtlijnen, aandachtspunten en praktijkervaringen voor het roteren van varkens op akkerland.
Oproep tot deelname
Ben je landbouwer met ervaring, interesse of louter nieuwsgierigheid naar deze techniek, en vind je het daarnaast ook leuk om mee over dit topic na te denken? Dan nodigen wij je uit om deel te nemen aan dit project! Neem contact op met Karolien. Samen kunnen we de Vlaamse voedselproductie hopelijk weer een klein beetje meer circulair, lokaal een duurzaam maken.
Meer info?
karolien.hertogs@inagro.be