Skip to main navigation
Home

Main menu

  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Breadcrumb

  1. Home
  2. Valse Meeldauw Maar Geen Spint In Bio Tunnelteelt Komkommer Op PCG

Valse meeldauw maar geen spint in bio tunnelteelt komkommer op PCG

23/08/2023
Lisa Heyman (PCG)

beschutte teelt

Om antwoorden te vinden op een aantal teelttechnische vragen rond komkommerteelt in tunnel, werd een koepel opgeplant met komkommers bij PCG. Binnen deze proef willen we nagaan of geënte planten in tunnel een meerwaarde kunnen vormen en evalueren we verschillende technieken om spint onder controle te houden. Tot op heden is er echter nog geen spint in de teelt waargenomen. Op dit moment lijkt valse meeldauw in onze koepel de bovenhand genomen te hebben.

De natte zomer heeft bij veel telers gezorgd voor de uitbraak van valse meeldauw in komkommer. De ziekte wordt veroorzaakt door Pseudoperonospora cubensis, een oömyceet. Ze komt tot uiting als gele vlekken op het blad, die typisch door de bladnerven begrensd worden. Na verloop van tijd drogen de vlekken uit en worden ze bruin. Aan de onderzijde vertonen de vlekken wit pluis, dat later grijs verkleurt.

Het klimaat heeft een groot effect op de ziekte. Voor kieming en infectie hebben de sporen namelijk een dunne waterfilm nodig (bv. een laagje condens). Warm weer in combinatie met hoge luchtvochtigheid, zoals momenteel het geval is, werkt erg stimulerend. Onder die omstandigheden kan een aantasting snel uitbreiden en uiteindelijk zorgen voor vergeling van de bladeren en ontbladering van de plant. Net zoals voor andere oömyceten, zoals Phytophthora infestans die de tomatenplaag veroorzaakt, is het dus belangrijk om op te letten met een vochtig microklimaat in de teelt. Om aantasting door valse meeldauw te voorkomen, is het belangrijk om in te zetten op een droog klimaat en condensatie op het gewas te vermijden. En laat het net in dat warm en droog klimaat zijn, dat spint zich in zijn element voelt en zich razendsnel kan uitbreiden.

foto 1 komkommer
Foto 1: Valse meeldauw in komkommer (beginnende aantasting) (bron: PCG)
foto 2 komkommer
Foto 2: Valse meeldauw in komkommer
(zware aantasting) (bron: PCG)
foto 3 komkommer
Foto 3: Valse meeldauw in komkommer
(aantasting onderzijde - bovenzijde van het blad) (bron: PCG)

Meer info?
lisa.heyman@pcgroenteteelt.be
www.pcgroenteteelt.be

ccbt-project

Main content

 

 

Related projects
Optimalisatie komkommerteelt in tunnel

Search per category

ruminants
poultry
pigs
pome fruit
soft fruit
arable land
protected crops
herbs
flowers
vegetables
soil fertility
biodiversity
energy
research & policy
project calls

Calendar

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
Demo Johnson Su
22/05/2025
Ontdek durumtarwe, een innovatieve graansoort!
04/06/2025
Bezoeken aan de CRA-W graanrassenproeven
06/06/2025
› meer activiteiten

website by startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • News
  • About
  • Research Centres
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
  • Log in