Composttheeën en voorteelten om bodemgerelateerde ziekten bij frambozen te beheersen

Onlangs ging het Composthora project - Composttheeën en voorteelt als biologische beheersingssstrategieën voor Phytophthora spp. in frambozen – van start op pcfruit. Gedurende dit 3-jarige project gaan we op zoek naar alternatieve oplossingen voor de bestrijding van Phytophthora spp.
Phytophthora spp. vormt een aanzienlijke uitdaging in de biologische teelt van frambozen en leidt tot aanzienlijke economische verliezen. In conventionele teelt worden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om de impact van deze bodempathogeen te minimaliseren, maar in de biologische teelt zijn effectieve niet-chemische middelen zeer beperkt beschikbaar. Daarom zijn de biologische telers vragende partij om zo snel mogelijk oplossingen te vinden voor de beheersing van bodemgerelateerde ziekten zoals Phytophthora spp.. Een mogelijke alternatieve oplossing is inzetten op composttheeën of voorteelten waardoor er een gezonder/gevarieerder bodemmicrobioom gecreëerd wordt dat in competitie kan treden met de aanwezige bodempathogenen en zo ziektesymptomen kan helpen onderdrukken.
Binnen dit project zullen er 2 proeven worden aangelegd. In een eerste proef wordt er geëvalueerd of de bodemgezondheid kan verbeterd worden door gebruik te maken van compostthee van Johnson-Su en wormencompost, Johnson-Su compost, het biofungicide Asperello T34 en de biostimulant Vidi Funda. Dit met als voornaamste doel om planten een betere bescherming te bieden tegen bodempathogenen zoals Phytophthora spp. Pluggplantjes van het frambozenras Tulameen werden eind april 2025 geplant in containers gevuld met aarde uit het bio-perceel en geïnfecteerd met Phytophthora spp. Deze containerteelt zal als bio-teelt behandeld worden. De groei en gezondheid van de planten wordt opgevolgd en bij opvallende verschillen worden microbiële analyses uitgevoerd. Ook wordt de microbiële biomassa van de bodem gemeten om de effectiviteit van de behandelingen te beoordelen. Deze proef duurt twee jaar en zal ons inzicht geven in de effectiviteit van de gebruikte composttheeën, compost, biofungiciden en biostimulanten.
In een tweede proef zullen we het effect van voorteelten op de bodemweerbaarheid onderzoeken. In deze proef zullen binnenkort de voorteelten (groenbemesters, rucola/chinese kool, een combinatie van beide) ingezaaid worden op een met bodempathogenen besmet perceel op pcfruit. Na het platwalsen van de voorteelten zullen dan frambozenplanten (longcanes) geplant worden en de groei en plantgezondheid zullen worden opgevolgd voor de volgende 2 jaren.
Op het einde van het project, hopen we aanbevelingen te kunnen doen wat betreft het inzetten van compost(thee) en voorteelten ter verbetering van de bodemgezondheid en ter versterking van de weerbaarheid tegen bodempathogenen bij frambozen.
Meer info?
anne.cortleven@pcfruit.be